BURNWAR: כששחיקה הופכת לחזית חדשה
ויקי גרונר – מרצה AI FOR HR ו-קאנבה&AI
אנחנו יודעים למדוד את מספר ימי המילואים של העובדים ואת כמות ההתרעות ביישומון של פיקוד העורף, אבל מתי בפעם האחרונה עצרנו למדוד את השפעת המלחמה על הנפש בארגונים?
"חרבות ברזל" הוא לא רק מבצע צבאי. הוא טלטל את עולם העבודה: ימי מילואים אינסופיים, אזעקות שמשבשות את השגרה והלילות, דאגה לבני משפחה, חרדה לגורל החטופים, משפחות שלמות שנעקרו מבתיהן עקב המצב. כל אלה יוצרים מתכון לשחיקה שקטה, אך הרסנית.
שחיקה ישראלית מודל 2024
במקום שבו המילואימניק הוא גם מנהל הפרויקטים, בן הזוג, והאב לשלושה, קשה שלא להרגיש את העומס הכפול. אם פעם המונח "שילוב עבודה-בית" התייחס לעבודה היברידית, היום מדובר בניהול שגרת חירום שהיא הכל חוץ מ"היברידית".
הציפייה להיות "שם" תמיד – בעבודה, בבית, ובחזית – מעמידה רבים תחת עומס נפשי שמצטבר לשחיקה:
- מילואים כאירוע מתמשך: העובדים במילואים לא רק נשארים מחוץ לעבודה במשך שבועות ארוכים, אלא גם מתמודדים עם חוויות שמטלטלות את עולמם. וכשהם חוזרים, ציפיות "לקפוץ ישר למים" רק מעצימות את הלחץ.
- המשפחה שבחזית האחורית: בני המשפחה של המילואימניקים – גם הם נלחמים. הם אלו שדואגים, מתפקדים במקום שניים, ולעיתים לא מקבלים את ההכרה שמגיעה להם.
- אזעקות בלילה ופגיעה בשינה: גם כשתדירות האזעקות אינה גבוהה, הדריכות המתמדת והאזעקות בלילות – פוגעות באיכות השינה, מייצרות עייפות ומערערות את שגרת היום.
תפקיד משאבי אנוש: להיות הלב שמחזיק את הארגון
משאבי אנוש הם היום הציר המרכזי שמחזיק את הארגון בשגרה חירומית. המערך הניהולי זקוק ליותר תמיכה, לעובדים דרושים פתרונות רגשיים, ולארגון כולו נדרש חזון מותאם למציאות החדשה.
כלים למנהלים
מנהלים הם קו החזית הראשון בארגון, והם צריכים כלים כדי לתמוך בעובדיהם – וגם בעצמם.
- הדרכות לניהול בשגרה חירומית: סדנאות למנהלים על ניהול בתקופת משבר, זיהוי שחיקה ומתן כלים פרקטיים להתמודדות עם עובדים במצוקה.
- שיחות אישיות יזומות: לעודד מנהלים לקיים שיחות קצרות ואישיות עם העובדים, לשמוע מהם על קשיים ולמצוא פתרונות יצירתיים.
- התאמת יעדים וציפיות: חשוב לשקול מחדש דרישות תפקיד ולהפחית עומסים לא ריאליים.
חיזוק העובדים
- סיוע רגשי וזמינות לתמיכה: לשלב אפשרות לשיחות ייעוץ מקצועי ולספק מידע נגיש על שירותי בריאות הנפש.
- גמישות בעבודה: להתחשב בצרכים האישיים, במיוחד כאשר יש עומס בבית, ולהציע פתרונות כמו שעות עבודה גמישות או עבודה היברידית מותאמת.
תמיכה בבני המשפחה
בני המשפחה של העובדים הם חלק בלתי נפרד מהמארג הארגוני. יוזמות כמו אירועי משפחות, פעילויות תמיכה או אפילו פתק תודה קטן יכולים לעשות הבדל עצום.
ולבסוף: הארגון כמגדלור בתקופה סוערת
בעידן שבו המציאות משתנה מהר יותר ממה שאפשר לצפות, הארגון חייב להיות לא רק מקום עבודה – אלא גם עוגן. להקשיב לעובדים, לתמוך בהם, ולבנות מערכות שמונעות שחיקה ויוצרות חוסן.
משאבי אנוש הם לא רק המחלקה שתומכת בעובדים. הם המפתח ליצירת חוסן. כי גם כשהשגרה תחזור, מה שיישאר איתנו הוא החוזק האנושי והיכולת להתגבר.
:
אג'יליות: הדרך להתמודד עם המציאות המשתנה
במציאות חירומית, כמו זו שאנו חווים כיום, אג'יליות אינה עוד "יתרון תחרותי" אלא הכרח קיומי. ארגונים בעלי חשיבה אג'ילית מסוגלים להגיב במהירות לשינויים ולהתאים את עצמם למציאות החדשה.
אג'יליות מתחילה ברמת המנהיגות, עם יצירת תרבות שמאפשרת גמישות ופתיחות לשינויים:
- מיקוד בסדרי עדיפויות משתנים: הגדרת סדרי עדיפויות ברורים לעובדים ולמנהלים בהתאם למציאות המשתנה.
- צוותים מולטי-דיסציפלינריים: יצירת צוותים חוצי-מחלקות שיכולים לעבוד יחד לפתרון בעיות דחופות.
- למידה מתמשכת: עידוד עובדים ללמוד מיומנויות חדשות שיכולות לסייע בתקופות משבר ולהתפתח במציאות משתנה.
בינה מלאכותית: פתרונות פשוטים עם השפעה גדולה
גם בלי להיכנס לעומקם של מודלים מתקדמים, כלי Gen-AI יכולים לספק תמיכה משמעותית במשאבי אנוש ולסייע בהתמודדות עם השחיקה והעומס בתקופות מאתגרות.
כתיבת תוכן
בינה מלאכותית יכולה לעזור בכתיבת מיילים, הודעות ארגוניות או דוחות – בצורה מקצועית, עקבית ומהירה. למשל, תמלול, הכנת סיכומי פגישות, ניסוח תגובות לאימיילים ועוד.יצירת תכנים להדרכה ותמיכה
ניתן להשתמש בכלי Gen-AI ליצירת תוכן בסיסי לסדנאות, שאלונים לתמיכה רגשית, או מדריכים פשוטים להתמודדות עם לחץ בעבודה.שיפור זמינות המידע
שימוש בבוטים מבוססי Gen-AI, כמו ChatGPT, יכול לאפשר לעובדים גישה מהירה לשאלות יומיומיות כמו "איך למלא טופס חופשה?" או "מי האחראי בתחום מסוים?".התאמה אישית של תכנים
כלים כמו ChatGPT או Claude יכולים לעזור ליצור מסרים מותאמים אישית, כמו מכתבי תודה או ברכות לעובדים על מאמצים מיוחדים, תוך שמירה על טון מקצועי ואמיתי.ניתוח סקרי עובדים
כלי AI יכולים לסייע בניתוח מהיר של סקרים ארגוניים, זיהוי מגמות, והמלצות לפעולה על בסיס התשובות.
למידע על סדנת AI FOR HR הקרובה (אפשר להזמין גם כסדנה פנים ארגונית)>>
כבר הצטרפת לניוזלטר שלנו?
קבלו עדכונים על כל התכנים החדשים שעולים כאן + עדכונים על מיטאפים, כנסים והצעות רלוונטיות