81% מהארגונים מדווחים שקשה להם לאייש משרות בתקופת הקורונה – אז למה כל כך קשה למצוא עבודה?

סקר הגיוס של HRD עורר תגובות מעורבות. מצד אחד, אנשי ונשות גיוס רבים העידו שהנתונים משקפים את הקשיים ואת האתגרים עימם עליהם להתמודד. מצד שני, עלה קול נוסף המדבר על הקושי למצוא עבודה בתקופה הזו, על מעסיקים שמצפים לקבל יותר ולשלם פחות, על תהליכי מיון שנעשו ארוכים יותר, על האתגרים הניצבים בפני אימהות עובדות ועוד. היות שהקול השני לא הושמע דיי הצורך בעת פרסום נתוני הסקר, מצאנו לנכון להביאו ולעשות קצת "סדר בנתונים".

"הקורונה התעסוקתית" מתבטאת באחוזי אבטלה גבוהים לצד קושי מוגבר של ארגונים לאייש חלק מהמשרות.

מה המקצועות הקשים לגיוס היום?

  • תפקידים טכנולוגיים הדורשים ניסיון קודם – מפתחים, אנשי תשתיות, מנתחי מערכות, אנשי DATA, מהנדסים וכו'
  • תפקידים ברצפת הייצור – מפעילי מכונה, טכנאי מכונות, חשמלאים, כרסמים, מבלטנים, חרטים
  • תפקידי לוגיסטיקה / מחסן – מחסנאים, מלגזנים, מלקטים, סדרני סחורה
  • טכנאים
  • נהגים – נהגי משאיות, סמיטריילר, נהגי אוטובוס, לרבות שליחים (ענף שגדל משמעותית בתקופת הקורונה)
  • נציגי שירות ומכירה

במקצועות אלה נראתה ירידה בכמות קורות החיים ועליה בהסרות המועמדות. ישנם לא מעט מסירי מועמדות שמבקשים לדחות את תאריך תחילת העבודה ליוני 2021. חלקם אומרים מפורשות שהפער בין השכר המוצע לדמי האבטלה אינו משמעותי ולכן מעדיפים להישאר בבית. העדפה לדחות את מועד תחילת העבודה משלבת גם שיקולים משפחתיים כגון ילדים ללא מסגרות. גם החשש מכניסה לבידוד בעקבות חשיפה לחולים מאומתים במקום העבודה בא לידי ביטוי, שהרי בהנחה שמדובר בעובד חדש שטרם צבר כמות מספקת של ימי חופשה/מחלה – הוא יספוג את ההיעדרות בעקבות הבידוד.

לרשימה שלעיל יש להוסיף את "מקצועות הקורונה" למיניהם, בדגש על מחסני קורונה ובודקי קורונה. במקצועות אלה הקושי נובע מכמות התקנים הגדולה שיש לאייש. אתגרי הגיוס בתחום הסיעוד היו מנת חלקנו עוד בתקופת הטרום קורונה. כעת, הצורך לגייס כמות גדולה של עובדים בפרק זמן מינימאלי מייצר אתגר לא פשוט. מצד אחד מדובר בפרויקט לאומי המייצר תחושת שליחות, מצד היצע המועמדים אינו מספק. לכן, חלק מהתקנים מאוישים בשיתוף פעולה עם פיקוד העורף על ידי אנשי מילואים.

ובאילו תחומים קשה למצוא עבודה?

  • משאבי אנוש – משרות גיוס, משאבי אנוש, פרט, רווחה, שכר, הדרכה, פיתוח ארגוני, תקשורת פנים
  • אדמיניסטרציה – החל ממשרות פקידות וכלה במשרות PA.
  • תפקידים טכנולוגיים שאינם דורשים ניסיון קודם
  • תפקידי מטה ובכירים – בחלק לא מבוטל מהתפקידים מתקבלים הרבה מאוד קורות חיים שאינם תמיד קולעים למה שהארגון מחפש.

 

אימהות ותעסוקת נשים

עידן הקורונה טרף קלפים רבים הקשורים לנשים בתחום התעסוקה. לפי נתוני שירות התעסוקה כ- 70%  מהמובטלים בסגר השלישי הן נשים! מעל חצי מיליון נשים איבדו את עבודתן בתקופת הקורונה.

ויש עוד שינויים תעסוקתיים רבים שלא נכנסים לשום סטטיסטיקה וכוללים היעדרויות, צמצום היקף המשרה, שינויים בתכולת התפקיד ועוד.  אימהות לילדים בגני ילדים ובבתי הספר היסודיים נאלצות להישאר עם הילדים בבתים לא רק בתקופות סגר אלא גם בעקבות בידודים תכופים. מקומות העבודה לא תמיד יכולים לייצר פתרונות לאתגר התעסוקתי שנוצר והממשלה אינה מסייעת בכך.  נראה שנשים בדגש על אימהות משלמות מחיר כבד בקריירה, מחיר שייקח שנים לתקן. תוכנית חירום מדינית היא הפתרון לסוגיה הרת גורל זו.

מי אשם?

מילה אשמה היא מילה קשה, הייתי מחליפה אותה בלקיחת אחריות. מדובר באחריות משותפת של כולם – המדינה, המעסיקים, המנהלים בארגונים, המובטלים. כל אחד יכול לתת את חלקו כדי לסייע במאמץ המלחמתי למזעור נזקי הקורונה התעסוקתית. רק בכוחות משותפים אפשר יהיה לפתור את כשל השוק שיוצר תסכול רב הן למעסיקים, הן למחפשי העבודה והן לעובדים בארגונים שחווים היום הרבה יותר עומס שעשוי להביא לשחיקה ואף לעזיבה.
נדרשת תוכנית חירום מדינית שתאפשר תעסוקה גמישה לנשים, פתרונות לילדים (במידת האפשר אפילו במקומות העבודה בקפסולות קטנות), תוכניות הכשרה והסבה לתחומים בהם קיימת מצוקת גיוס אמיתית, שימוש במודל חכם שיאפשר מתן דמי אבטלה בהתאם למודל חיזוי (המושתת על תחום העיסוק, מיקום גיאוגרפי, ניסיון תעסוקתי, נתונים מגדריים), מענקים למעסיקים, שקיפות בנתוני השכר על ידי פרסום בנצ'מארק ארצי המושתת על נתוני אמת ולא על דיווחים, הכשרת ארגונים לביצוע תהליכי אבחון ומיון מקצועיים תוך שמירה על חווית מועמד ועוד.

זכרו שהשינוי מתחיל בנו כפונקציות גיוס ומשאבי אנוש. עלינו לעשות את הטוב ביותר בחלקת האלוהים הקטנה שלנו. להפגין יצירתיות וחדשנות בגיוס, לצד אמפתיה לסיטואציה הלא פשוטה בה נמצאים מחפשי העבודה.

.

נתוני סקר הגיוס השנתי של חברת HRD פורסמו בTheMarker.

לתוצאות הסקר:

>> ללהרשמה לכנס קהילת הגיוס ולמידה פרקטית מארגונים מובילים במרץ 2021 יש ללחוץ כאן <<<
>>> לקבלת כלים מקצועיים לגיוס ברשת (בפייסבוק ולינקדאין) ולסדנת ראיונות יש ללחוץ כאן <<<

 * להגדלת הסקר לחצו על כפתור ההרחבה – View FullScreen בתחתית המצגת מצד ימין.
* להורדת הסקר יש ללחוץ כאן

כבר הצטרפת לניוזלטר שלנו?

קבלו עדכונים על כל התכנים החדשים שעולים כאן + עדכונים על מיטאפים, כנסים והצעות רלוונטיות

מכירים עוד חברים או קולגות שייהנו מהמאמר? שתפו אותם:

אם נהנת מהמאמר הזה, הנה עוד כמה טובים:

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp

כבר הצטרפת לקהילת הפייסבוק שלנו?

עוד דברים שיכולים לעניין אותך