מה זה AI, התפקידים השונים, 7 מאפיינים של מפתחי AI טובים וכיצד לזהות את המבריקים בתחום

מאת ישראל רוזן – מנהל פיתוח בוגר ממר"ם ומנחה סדנה גיוס טכנולוגי פרקטי

מה זה AI ?

AI, או בינה מלאכותית, מתייחסת לסימולציה של אינטליגנציה אנושית במכונות שמתוכנתות לחשוב ולפעול כמו בני אדם. מכונות אלו נועדו ללמוד ולהסתגל למצבים חדשים, וניתן לאמן אותם לבצע מגוון רחב של משימות, החל מזיהוי דיבור ותרגום שפות ועד משחק משחקים ונהיגה במכוניות.

מערכות בינה מלאכותית מאומנות בדרך כלל תוך שימוש בכמויות גדולות של נתונים ואלגוריתמים המאפשרים להן לזהות דפוסים ולבצע תחזיות. המטרה של מחקר בינה מלאכותית היא ליצור מערכות שיכולות לנמק, לפתור בעיות ולקבל החלטות בצורה דומה לאינטליגנציה האנושית.

ישנם תחומים רבים ושונים של AI, כולל למידת מכונה (machine learning או בקיצור ML) שהיא היכולת ללמד את המחשב לביצוע משימות שונות באמצעות לימוד בצורה עצמאית מכמויות גדולות של מידע ולא על ידי תכנות, עיבוד והבנת שפה אדם טבעית (natural processing language או בקיצור NLP) שהיא היכולת להבין ולתקשר עם אנשים בשפה שלהם באמצעות לימוד שפות שונות, וראייה ממוחשבת (computer vision) הכוללת זיהוי והבנה של מידע ויזואלי כגון תמונת, זיהוי אובייקטים וגדומה. תחומי משנה אלה מתמקדים בהיבטים שונים של AI וכוללים מגוון של טכניקות וטכנולוגיות.

ל-AI יש פוטנציאל לחולל מהפכה בתעשיות רבות ושונות וכבר יושמה במגוון רחב של תחומים, כולל שירותי בריאות, פיננסים ותחבורה, בטחון, ריגול ועוד. הוא משמש גם לפיתוח טכנולוגיות חדשות, כגון מכוניות אוטונומיות (נהיגה עצמאית ללא נהג) ועוזרות אישיות אינטליגנטיות.

שוק העבודה של מפתחי בינה מלאכותית פורח, וזה לא מפתיע. דו"ח אחרון של McKinsey & Company מעריך שבינה מלאכותית עשויה להוסיף 13 טריליון דולר לכלכלה העולמית עד 2030. הכוונה היא לכ-1.1 מיליון משרות מפתחים חדשות הקשורות לפיתוח תוכנת בינה מלאכותית. בארצות הברית בלבד הצפי הוא למחסור של כ-300,000 איש עד 2024.  למפתחי בינה מלאכותית יש  ביקוש גבוה מכיוון שהם עוזרים לעסקים לייעל את התהליכים שלהם, ליצור תוכנה חכמה יותר ולפתח מוצרים חדשניים. ככל שיותר עסקים יאמצו טכנולוגיות בינה מלאכותית לפעילותם, יגדל הביקוש למפתחים שיוכלו לבנות ולתחזק מערכות אלו.

> לסדנת הגיוס הטכנולוגי הקרובה לחצו כאן <<<
ניתן להזמין גם כסדנה פנים ארגונית לצוותי גיוס, HR ומנהלים בארגון

התפקידים השונים בתחום ה-AI :

ישנם תפקידי רבים ושונים הקשורים לבינה מלאכותית, והמטלות והאחריות הספציפיות של משרות אלו יכולות להשתנות בהתאם לתעשייה וליישום הספציפי של הבינה המלאכותית. להלן התפקידים המרכזיים:

Data scientist:
מדעני נתונים אחראים לפיתוח ויישום אלגוריתמים של למידת מכונה כדי לחלץ תובנות מנתונים. הם עובדים עם מסדי נתונים גדולים ומשתמשים בטכניקות כמו מודלים חזויים וקיבוץ לאשכולות כדי לזהות דפוסים ומגמות.

Machine learning engineer:
 אחראים לתכנון והטמעת מערכות למידת מכונה. הם עובדים בשיתוף פעולה הדוק עם מדעני נתונים (Data scientist) ומהנדסי תוכנה כדי לפתח ולפרוס מערכות בינה מלאכותית שניתן להשתמש בהן במגוון יישומים.

חוקר בינה מלאכותית:
חוקרי בינה מלאכותית אחראים על ביצוע מחקר בתחום הבינה המלאכותית ופיתוח אלגוריתמים וטכנולוגיות חדשות שניתן להשתמש בהן במערכות בינה מלאכותית. הם עשויים לעבוד באקדמיה, בתעשייה או במעבדות מחקר ממשלתיות.

מנהל מוצר AI:
מנהלי מוצר AI אחראים לפקח על הפיתוח והפריסה של מוצרי AI. הם עובדים עם צוותים של מדעני נתונים (Data scientist), מהנדסים ומומחים אחרים כדי להגדיר דרישות מוצר ולהבטיח שמוצרי AI יסופקו בזמן ובמסגרת התקציב.

יועץ בינה מלאכותית:
יועצי בינה מלאכותית מספקים ייעוץ והכוונת מומחה לארגונים כיצד ליישם מערכות בינה מלאכותית ולשלב טכנולוגיות בינה מלאכותית בפעילותם. הם עשויים לעבוד עם לקוחות כדי לזהות הזדמנויות עבור AI, לפתח אסטרטגיות AI וליישם פתרונות AI.

 7 מאפיינים של אנשי AI טובים

  1. כישורי תכנות

חברות מעטות באמת דורשות מפתח AI שיכול לבנות אלגוריתמים ומערכות AI מאפס. רובם כוללים כמה כישורי תכנות על מנת לאמן ולכוון מודלים קיימים של AI למקרי שימוש שונים. זה כולל שליטה בשפות כמו Python, C++, C#, R ו-Java, כמו גם הבנה של אלגוריתמים ותכנות מודולרי.

  1. כישורי מדעי נתונים

מדעי הנתונים הם מיומנות נדרשת מכיוון שמפתחי בינה מלאכותית עובדים עם סטים גדולים של נתונים תוך שימוש ב Framework כגון Big Data, Spark ו-Hadoop. מיומנויות מדעי הנתונים מאפשרות עיבוד וזיקוק של נתונים על מנת לבצע ניתוח וחיזוי עתידי על בסיס לימוד מנתוני העבר כל מנת לחלץ התובנות הרלוונטיות הנדרשות.

  1. למידת מכונה ואלגוריתמים

זו אולי אחת המיומנויות החיוניות ביותר הנדרשות ממפתח AI טוב, מכיוון שהיא נותנת להם את הרקע הדרוש להבנה ולפיתוח של בינה מלאכותית לכל מגזר. מסגרות ML כגון TensorFlow, Keras, MXNet, Caffe, PyTorch ו-Theano הן הכלים הנפוצים ביותר המשמשים לבניית מערכות תומכות בינה מלאכותית, והם יכולים להיות מסובכים לשימוש. הם דורשים הבנה של אלגברה לינארית, תורת הסתברות, אופטימיזציה וסטטיסטיקה.

  1. כישורים בינאישיים טובים תוך שיתוף פעולה ועבודת צוות

הנדסת בינה מלאכותית היא ספורט קבוצתי. מפתחי בינה מלאכותית יעילים מסוגלים לעבוד בצוותים ולספק תובנות עמוקות לגבי היכן עומדים מודלים של למידת מכונה ברמת הצוות. יש להם  כישרון טוב לתקשורת ולעבודה עם מנהלי פרויקטים, מהנדסים ובעלי עניין אחרים כדי להגיע ליעדים.

  1. מיומנות בחשיבה מושגית מופשטת

בינה מלאכותית כיום היא עדיין בתחילת דרכה של מסע ארוך לעבר אינטליגנציית מכונה אמיתית.  מפתחי AI חייבים להיות מסוגלים לחשוב רעיונית ומחוץ לקופסה. הם חייבים גם להיות מסוגלים לחשוב ברמה גבוהה ובצורה יצירתית על מנת להגדיר את הבעיות, התובנות הנדרשות והמידע הנדרש כדי לפתור אותן.

  1. הבנה עמוקה של AI לעומת התנהגות אנושית

מפתחי AI חייבים להיות מסוגלים להבין איך בני אדם חושבים, ולהשתמש בהתנהגותם ליצירת בינה מלאכותית. עליהם להיות מסוגלים לזהות דפוסים ומגמות בהתנהגות אנושית ולהתאים את מערכות ה-AI בהתאם כדי להגיע לתוצאות אופטימליות.

  1. כישורי פתרון בעיות

להיות מפתח בינה מלאכותית בכיר דורש הרבה פתרון בעיות טכניות וצוותיות, שכן אנשי מקצוע אלו חייבים לפתור בעיות אמיתיות המגיעות עם יצירה והטמעה של מודלים חדשים של AI. בעיות אלו עשויות להיות טכניות, אך עשויות לבוא גם בצורה של בעיות בלתי צפויות שצצות במהלך הבדיקה.

אז איך לזהות מומחה AI מבריק ?

כדי לזהות מומחי AI מבריקים, עלינו לחפש אנשים שיש להם רקע חזק במתמטיקה, סטטיסטיקה ומדעי המחשב, כמו גם ניסיון עם למידת מכונה וטכנולוגיות AI. כדאי גם לחפש מועמדים סקרנים, יצירתיים ובעלי תשוקה לפתרון בעיות מורכבות. זה גם מועיל לחפש אנשים שיש להם רקורד בעבודה על פרויקטים מוצלחים של AI, ושהוכיחו את יכולתם ללמוד טכנולוגיות חדשות במהירות וביעילות.

כמה אינדיקטורים ספציפיים לכך שאדם עשוי להיות מומחה בינה מלאכותית כוללים תואר בתחום רלוונטי, כגון מדעי המחשב או הנדסת חשמל, או תואר בוגר בתחום הקשור לבינה מלאכותית, כגון למידת מכונה או מדעי נתונים. בנוסף לכישורים והסמכות לימודיות, ניתן לחפש אנשים שפרסמו מאמרים בנושאים הקשורים לבינה מלאכותית, או שהציגו בכנסים או באירועים בתעשייה. ניתן גם לחפש אנשים שיש להם ניסיון בעבודה על פרויקטים הקשורים ל-AI, או שתרמו לפרויקטים של AI בקוד פתוח.

לסיכום, חשוב לחפש אנשים בעלי מוסר עבודה חזק, מסוגלים לעבוד היטב בצוות ובעלי כישורי תקשורת מצוינים. תכונות אלו חיוניות להצלחה בתחום הבינה המלאכותית, שכן העבודה יכולה להיות מורכבת ומאתגרת, ודורשת שיתוף פעולה ותקשורת ברורה להשגת התוצאות הטובות ביותר.

>>> לסדנת הגיוס הטכנולוגי הקרובה לחצו כאן <<<
ניתן להזמין גם כסדנה פנים ארגונית לצוותי גיוס, HR ומנהלים בארגון

מכירים עוד חברים או קולגות שייהנו מהמאמר? שתפו אותם:

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp

כבר הצטרפת לניוזלטר שלנו?

קבלו עדכונים על כל התכנים החדשים שעולים כאן + עדכונים על מיטאפים, כנסים והצעות רלוונטיות

אם נהנת מהמאמר הזה, הנה עוד כמה טובים:

כבר הצטרפת לקהילת הפייסבוק שלנו?

עוד דברים שיכולים לעניין אותך