סיפור השראה – איך אורית זנבה הצליחה לגעת בכל כך הרבה א.נשים בתקופת הקורונה?
מאת: ויקי גרונר
לא בכל יום יש הזדמנות להכיר אישה חזקה שמצליחה לנפץ בבת אחת מיתוסים שהשתרשו בנו לאורך השנים. אורית זנבה, מנהלת לשכת התעסוקה באשקלון, הצליחה לעשות את זה עם אישיותה הכובשת ועם נתינה ואהבה בלתי סופיות.
בתקופה הכי עמוסה ואינטנסיבית שהייתה אי פעם בשירות התעסוקה, אורית בוחרת לשלב התנדבות מאוד תובענית ומאתגרת בקבוצת הפייסבוק "מפוטרי הקורונה ומעסיקי המחר – יחד מוצאים עבודה" ומוצאת את עצמה בחזית! אלפי פניות של מפוטרים ועובדים בחל"ת, עם אינספור שאלות, בקשות, דילמות, בעיות ולעיתים גם תלונות. אורית עבדה ימים כלילות כדי לתת מענה לפניות – בהודעות פרטיות, בתגובות לפוסטים, בשידורים חיים שבוצעו במסגרת הקהילה. מהר מאוד אורית הופכת לפנים היפות והמאירות של שירות התעסוקה.
עם או בלי להתכוון, אורית גרמה לכולנו לראות שירות תעסוקה שלא הכרנו: הרבה יותר זמין ונגיש, הרבה יותר מחובר, הרבה יותר "בגובה העיניים", הרבה יותר טכנולוגי והרבה פחות בירוקרטי.
מדהים כמה השפעה יכולה להיות לעובדים מארגון, לפעמים זה הרבה יותר מקמפיינים גדולים ועתירי תקציב.
בשקט ובצניעות האופייניים לה, עם אינסוף חיוביות ומחוייבות, אורית עברה איתנו מסע. בכלל, כל סיפור החיים של אורית הוא מסע מרתק, מלא תעוזה, אומץ לצעוד בדרכים שאינן סלולות. זו ההזדמנות להודות לאורית על העשייה וגם להכיר יותר את האישה המרתקת הזו, עם הלב הענק והיכולת לחולל שינוי.
ספרי על עצמך
שמי אורית זנבה, אני מנהלת את לשכת התעסוקה באשקלון בוגרת תואר ראשון בקרימינולוגיה ותואר שני בניהול המשאב האנושי התמחות ביעוץ ארגוני.
תפקידי עם הצוות שלי הוא להיות הזרוע המבצעת של המדינה בגיוס עובדים למעסיקים מחד, תוך מענה לצרכים של מחפשי עבודה על ידי מציאת תעסוקה, הכשרה ויצירת תהליך אופטימלי שיקדם אנשים לכדי פרואקטיביות אישית וציבורית.
עליתי לארץ בשנת 1981 מאתיופיה לישראל כשהייתי בת שנה. עלייה זו קדמה לעלייה החוקית והיא החלה בבריחה מאתיופיה לסודן בדרך שאינה סלולה שהיו בדרך … כשעלנו לארץ, הבנתי שהמשימה שלי היא לעשות "טוב לאחרים" על ידי סלילת דרכים תרתי משמע למי שרוצה בכך.
אני נוטה להאמין שאם הקב"ה הביא אותי כתינוקת לשרוד את המסע מאתיופיה לסודן (למרות האבדות), חובתי להיות במקום שלוקח את החיים בפרופורציות.
במשך 15 השנים האחרונות ביניהם שירות התעסוקה, אני מלווה משפחות בתהליכים תעסוקתיים .
אני מאמינה כי "הבטלה מביאה לידי שעמום, והשעמום מביא לידי חטא" ( מסכת כתובות, דף נט עמוד ב) – יחד עם זאת סיוע שוטף יצמצם את הבעיות השונות במדינה כגון: אלימות, נוער משוטט, סמים, אלכוהול ואבטלה הנוצרות לעיתים מבטלה שמקורה באי מענה ממושך לצרכים קיימים של האדם.
ספרי על הפעילות שלך בתקופת הקורונה?
הפעילות שלי בתקופה זו הייתה פעילות התנדבותית וחבירה לאנשי גיוס מדהימים שקודם בהגדרתם הם אנשים הנוגעים באנשים ומאירים אותם. אחד התפקידים של הקבוצה היה לתת מענה בתחום הבירוקרטי שקשור לעולמות התוכן של שירות התעסוקה ואבטלה.
יחד עם הצוות המדהים שלנו יצרנו מענה מקצועי ובעיקר מהיר למפוטרי החל"ת בקורונה. מאחר והתקופה הזו הייתה אינטנסיבית ומרובת שינויים, היה לנו חשוב לתקשר את המידע הדינאמי והמשתנה ולהעלות פוסט מידע בכל זמן נתון . המענה היה בקבוצת הפייסבוק מפוטרי הקורונה, בוואטסאפ ובמסנג'ר סביב השעון . אפשר לאמר שהיו לילות שעלינו לישון בשתיים בלילה בעיקר בתחילת הדרך כי ראינו את מצוקת המפוטרים והמענה שייתן להם רוגע בדרך למיצוי זכויותיהם.
מה הוביל אותך להתנדבות בתקופה אינטנסיבית כל כך בעבודה?
החלק הקהילתי זה דבר שאני מאמינה בו ובמיוחד בתקופה זו.
המשפט שתלוי לי בחדר הוא בדיוק משקף את המוטיבציה שלי לכך:
(ז) שְׁמוֹנֶה מַעֲלוֹת יֵשׁ בַּצְּדָקָה זוֹ לְמַעְלָה מִזּוֹ.
מַעֲלָה גְּדוֹלָה שֶׁאֵין לְמַעְלָה מִמֶּנָּה זֶה הַמַּחֲזִיק בְּיַד יִשְׂרָאֵל …עושה עִמּוֹ שֻׁתָּפוּת אוֹ מַמְצִיא לוֹ מְלָאכָה כְּדֵי לְחַזֵּק אֶת יָדוֹ עַד שֶׁלֹּא יִצְטָרֵךְ לַבְּרִיּוֹת לִשְׁאל, הַחֲזֵק בּוֹ עַד שֶׁלֹּא יִפּל וְיִצְטָרֵךְ: (הרמב"ם)
פגשתי וראיתי דיגיטאלית את החוסר וודאות, החרדה והחששות מהלא נודע של מפוטרים וחל"תניקים. המטרה שלי היתה להפיג ולו במעט את "האין" ולהראות את "היש". כצוות סייענו לאנשים ורצינו לגרום להם לחוות חוויה חיובית ואופטימית עד כמה שניתן.
האם לדעתך הפעילות שלך שינתה את תפיסת דורשי העבודה כלפי שירות התעסוקה?
אני חושבת שבהחלט התפיסה כלפי שירות התעסוקה התחדדה והתחזקה לטובה, בנפיט שהתחזק כתוצאה מהפעילות. יחד עם זאת המטרה הייתה לסייע לאנשים בכדי לחזק את החוסן הלאומי ולאפשר למשפחות לצלוח משבר זה. דוגמאות לכלים שאנשים הופתעו לדעת שקיימים בשירות תעסוקה ושמחו לקבל: קורסים אונליין, הכשרות כקורס הסבת אקדמאים להוראה, פגישות יעוץ "זומיות"….
אך יותר מכך הוקירו והעריכו את המענה המידי והמהימן
מה דעתך על הרשתות החברתיות ככלי להעברת מסרים?
אני חיה את הרשת החברתית ומאמינה בפוטנציאל שלה ויכולותיה , כל עוד משתמשים בה להעברת מסרים ותכנים מותאמים ורלוונטיים. הרשת בתקופה זו הייתה הפלטפורמה היחידה והבלעדית להעברת מסרים ותכנים והיוותה חממה לאלפי אנשים ל- שיח, לפריקה ובעיקר להנעה לפעולה.
הקבוצה- מפוטרי קורונה שימשה את כולנו כקבוצת שווים ואפשרה לכולנו לעורר שיח, להתיעץ, להתלבט וכמובן לשדרג יכולות של המועמדים וודאי שלנו
דוגמא לכך זה היריד התעסוקה הוירטואלי הראשון מסוגו בארץ.
מה הייתה ההתמודדות הקשה ביותר בתקופה הזו?
ההתמודדות הקשה ביותר בתקופה זו הייתה להבין שמשפחות שהיו במצב כלכלי יציב ועם מחויבויות כספיות מתמודדות לפתע עם משבר כלכלי המשפיע על המעגלים הנוספים שלה ויוצר חרדות ופחדים. החלק הכואב היה להקשיב לסיפורים קורעי לב של מפוטרים שחלקם בעלי משפחות שהיו ועדיין חרדים למצבם התעסוקתי, חוששים לביטחון הכלכלי של משפחתם לרבות ילדיהם. היו אמירות של אני מפחד להגיע לפת לחם והיו כאלה שהגיעו למצב זה.
הצוות של שירות התעסוקה בתקופה זו היווה מניפה רחבה שהייתה תעסוקה אך מעבר לכך לפחות בתחילת הדרך דאגלמדרגה הראשונה על פי מאסלו- צרכים פיזיים: כלומר הגמשת התהליך והבירוקרטיה מול הגשת תביעה לאבטלה, מענה סביב השעון לגבי אלו טפסים, מה חסר , מה נדרש על מנת שהדמי אבטלה ימומשו מיידית. צוות החברים בקבוצת מפוטרי קורונה למעשה השלים את התמונה הכוללת בתחום התעסוקה: ייעוציים, אימונים, שדרוג קורות חיים, שיחות אישיות ועוד
בהמשך כובע ההכלה וההקשבה היה כל כך חשוב לאנשים , לכן היו רבים שליווינו על ידי שיחות והנעה לפעולות קטנות כגדולות על מנת להתחיל לבחון חלופות, אופציות בתוך ה"אי ודאות" מעין חישוב מסלול מחדש.
מסר שהיית רוצה להעביר לאנשי גיוס ומשאבי אנוש בארגונים?
התפקיד שלנו הוא לייצר תקווה במקום שהיא אבדה.
אני רואה בכל משבר וודאי במשבר זה, הזדמנות להאיר, לסייע ולקדם אנשים מנקודה A לנקודה B.
איך?
על ידי כך שנהיה כאנשי גיוס כלי קיבולת המקשיב לצרכים מהשטח ובאותה מידה כלי העברה של המומחיות שלנו בתחום התעסוקה- ( העברת משאבים, ידע/ מידע/ תקציבים המעוגנים בחוק/ פרובונו) לאותם אנשים הזקוקים לכך בכדי שיחיו חיים טובים יותר ב- ד' אמותיהם .
במיקרו הייתי ממליצה ללוות מספר אנשים ברמה הפרטנית בהתנדבות, במטרה לסייע להם בצומת התעסוקתי ולגרום להם להתפתחות אישית ומקצועית בין אם זה על ידי הכשרה /לימודים או תעסוקה.
לסיום, איך את חווה את השוק העבודה כרגע? יש לך תחזית תעסוקתית בשבילנו? 🙂
אני חווה את שוק העבודה משתקם אט אט בחודשים הקרובים , כמו כן על אף החזרה של דורשי עבודה לשוק העבודה, נראה כי קצב החזרה הוא איטי ו אחוז האבטלה עדיין גבוה מעל 20%.
בנימה אופטימית- אני מעריכה ומקווה שהמענקים למעסיקים יסייעו להשיב יותר עובדים לשוק העבודה מצד אחד ומאידך יתרמו לחוזק והחוסן של מעסיקים והחברה הישראלית כולה .
כבר הצטרפת לניוזלטר שלנו?
קבלו עדכונים על כל התכנים החדשים שעולים כאן + עדכונים על מיטאפים, כנסים והצעות רלוונטיות