מדוע חשוב לארגונים לבסס תרבות ארגונית המקדמת למידה וחדשנות?
מאת רקפת חכמה, מנהלת מחלקת למידה ופיתוח ארגוני, קבוצת אלבר
בסביבה העסקית-ארגונית הדינאמית של ימינו, ארגונים חייבים להסתגל במהירות לשינויים ולדאוג להיות חדשניים בכדי לשמור ליצור בידול תחרותי ולהישאר רלוונטיים. אחת הדרכים היעילות ביותר להשיג זאת הינה לבסס תרבות ארגונית המקדמת למידה וחדשנות.
תרבות של למידה וחדשנות חיונית כדי שארגונים יישארו רלוונטיים בתעשייה אליה הם משתייכים. ככל שהטכנולוגיה מתקדמת והשווקים משתנים, חברות חייבות לחדש ולהשתפר ללא הרף כדי לענות על הצרכים המשתנים של לקוחותיהם. תרבות של למידה וחדשנות מאפשרת לעובדים לחשוב מחוץ לקופסה, להעלות רעיונות ופתרונות חדשים ולהקדים את המתחרים שלהם.
בהמשך לכך עובדים שמרגישים שהארגון שלהם מעריך את הפיתוח שלהם ומעודד אותם לצמוח הם יותר מעורבים, בעלי מוטיבציה ופרודוקטיביות. זה, בתורו, מוביל לשיפור בשימור העובדים ולכוח עבודה פרודוקטיבי יותר.
אז מה הקשר בין למידה לחדשנות? למידה מניעה חדשנות
למידה היא קטליזטור משמעותי לחדשנות. הלמידה מספקת לעובדים וארגונים את המיומנויות, הידע והכלים הנדרשים ליצירה ויישום של רעיונות חדשים.
יתרה מכך, הלמידה מאפשרת להרחיב את מערך הכשירויות של העובדים, לפתח נקודות מבט חדשות ולתת דרור ליצירתיות בחשיבה מעמיקה והצעה לרעיונות חדשים.
ואם כבר דיברנו על יצירתיות ורעיונות חדשים, הלא חדשנות דורשת חשיבה ביקורתית, סקרנות, ניסוי וטעיה ולקיחת סיכונים, עם זאת, כפי שציינתי קודם לכן, תפיסה חדשנית כזו לא יכולה להתפתח ללא תרבות למידה מבוססת. כשהעובדים מורגלים לתרבות ארגונית מקדמת למידה, בה הארגון מעביר מסר ברור של עידוד למידה לטובת קידום וצמיחה של העובדים, העובדים מוכנים לקחת חלק בהתנסויות של תהליכים/טכנולוגיות חדשות ובאופן כללי יותר פתוחים לשינויים ולמידה של תכנים חדשים.
בסופו של דבר, ארגון שמקדם ומתעדף למידה – יאפשר קרקע פוריה לפריחה של חדשנות.
כדי לבסס תרבות של למידה וחדשנות, ארגונים חייבים לנקוט במספר צעדים.
איך עושים את זה?
הנה 7 עקרונות ליצירת תרבות ארגונית מקדמת למידה וחדשנות:
יצירת תרבות של למידה וחדשנות דורשת גישה אסטרטגית. זה דורש מחויבות מהנהלת הארגון לתעדף למידה וחדשנות וליצור לעובדים סביבה תומכת להתנסות ולקחת סיכונים.
- להוביל דרך דוגמא אישית:
יצירת תרבות של למידה וחדשנות מתחילה מלמעלה. מנהיגים חייבים להוות דוגמה ולהפגין מחויבות ללמידה וחדשנות. זה יכול לכלול השתתפות בתכניות הדרכה וכנסים, עידוד עובדים לקחת סיכונים ולהתנסות וכן, חגיגת חדשנות ויצירתיות.
2. להנגיש כלים ומשאבים הדרושים ללמידה וצמיחה
ארגונים חייבים להשקיע בכלים ובטכנולוגיות הנכונות כדי לתמוך בתרבות של למידה וחדשנות. השקעה זו, כוללת מתן גישה לטכנולוגיות ולמשאבים העדכניים ביותר, שימוש בניתוח נתונים כדי להודיע על קבלת החלטות ולהניע ללמידה, לצמיחה ולחדשנות. הכלים יכולים להיות מגוונים, דוגמת: תכניות למידה, חונכות, אוצרות של המידע הרלוונטי לחדשנות, גישה לדאטה פנים ארגוני על מנת לקבל פרספקטיבה רחבה וכן גישה לפלטפורמות למידה מקוונות. במקביל, ניתן לאפשר לעובדים להשתתף בכנסים מקצועיים בתחום, לקחת חלק בסדנאות או באירועי חשיפה כאלו ואחרים בהם ניתן לחשוף אותם לרעיונות ושיטות עבודה חדשות.
3. לעודד שותפויות ושיתוף ידע.
דרך נוספת לטפח תרבות של למידה וחדשנות היא לעודד שיתוף פעולה ושיתוף ידע. ניתן לעשות זאת באמצעות פורומים מקצועיים או ועדות היגוי המונות צוותים מגוונים מדרגים שונים בארגון, ליצור מפגשי סיעור מוחות ופגישות קבועות שבהן העובדים יכולים לחלוק את הרעיונות והחוויות שלהם. אופציה נוספת כוללת שימוש בערוצי תקשורת פנימיים, כמו ניוזלטר או עדכון בפורטל הארגוני, בהם ידגיש הארגון את הישגי העובדים ויקדם תרבות של חדשנות בתוך הפלטפורמה.
4. להטמיע גישה בה הכישלונות שבדרך הן הזדמנות ללמידה.
חדשנות דורשת נכונות להתנסות, לקחת סיכונים ולאמץ כישלון כהזדמנות למידה. ארגון המעוניין לאמץ חדשנות, חייב לייצר סביבה נוחה ללקיחת סיכונים והתנסויות ללא חשש מתגמול או עונש – כשהגישה צריכה להיות ברורה – מותר לטעות – צריך ללמוד מהטעויות ולהבין שאימוץ גישה של חדשנות ולמידה שחוברת אליה מאפשרת שיפור מתמיד, פיתוח יצירתיות ובסוף גם הצלחה.
5. לחגוג הצלחות בנוגעות באימוץ הגישה החדשנית.
חשוב להטמיע גישה של חגיגת למידה וחדשנות בארגון כדי ליצור תרבות שמעריכה ומעודדת יצירתיות ולקיחת סיכונים. זה יכול לכלול הכרה בעובדים שמביאים רעיונות חדשניים, מתן תמריצים לחדשנות מוצלחת והדגשת חדשנות בערוצי תקשורת פנימיים.
6. לפתח מיומנויות מנהיגות ולבנות נבחרת חדשנות
פיתוח תכניות המעצימות מיומנויות מנהיגות, יכולות לאפשר לעובדים לפתח את הכישורים והידע הדרושים כדי להפוך למנהיגים ולמובילי חדשנות יעילים בארגון. תכניות כאלו יכולות לאתר את מובילי החדשנות הפוטנציאליים, לייצר נבחרת חדשנות ארגונית ובמסגרת ההכשרה להתמקד במיומנויות כגון פתרון בעיות, יצירתיות וחשיבה ביקורתית, ולספק הזדמנויות לעובדים לתרגל מיומנויות אלו במצבים אמיתיים – כי מה שמתרגלים מוטמע טוב יותר גם אצל כל אחד מהעובדים וגם בתרבות הארגונית.
7. לטפח גיוון והכלה בתהליכי הלמידה והחדשנות הארגוניים
ארגון מגוון ומכיל יכול להוביל לפתרונות יצירתיים וחדשניים יותר לאתגרים העסקיים העומדים בפניו. על מנת לקבל תמונה מלאה של הפתרונות האפשריים לייעול תהליכים הארגון חייב ליצור סביבה שמעריכה ומכבדת נקודות מבט שונות, מספקת הזדמנויות שוות לכל העובדים ומקדמת גיוון במנהיגות.
הניסיון מוכיח שבהרבה מקרים עובדי "רצפת הייצור" ידעו לתת פתרונות פרקטיים טובים יותר מהקודקודים ולו רק כי זו העבודה שהם מבצעים כל יום. אם נשלב בין הידע הפרקטי לידע האסטרטגי – נצליח להוביל את הארגון צעד נוסף אל עבר חדשנות ארגונית באמצעות למידה תמידית.
לסיכום,
יצירת תרבות מקדמת למידה וחדשנות דורשת גישה אסטרטגית הכוללת מנהיגות אמיצה, הנגשת משאבים, יצירת שותפויות, שיתוף ידע, לקיחת סיכונים והכרה בכך שהארגון לומד ונמצא בשיפור מתמיד.
ארגון שישכיל לתת עדיפות לביסוס תרבות של למידה וחדשנות, יוכל לשמור על בידול מהמתחרים שלו, למשוך לקוחות חדשים ולשמור על לקוחות קיימים והכי חשוב, לתת משמעות ולפתח את עובדיו, לטפח סביבה יצירתית וחדשני ולהשקיע בכלים ובטכנולוגיות הנכונים על מנת לייצר תרבות של שיפור מתמיד המניעה הצלחה ארוכת טווח בסביבה הארגונית הדינאמית בה אנו חיים כיום.
נתראה בכנס טכנולוגיות מידע לעולמות ה-HR, גיוס, למידה ופיתוח ארגוני שיתאיים ב16.3.23 בלאגו אירועים. הולך להיות מרתק, פרקטי ומלא חדשנות.
מכירים עוד חברים או קולגות שייהנו מהמאמר? שתפו אותם:
כבר הצטרפת לניוזלטר שלנו?
קבלו עדכונים על כל התכנים החדשים שעולים כאן + עדכונים על מיטאפים, כנסים והצעות רלוונטיות