הפספוס הגדול! 6 טעויות נפוצות בביצוע ראיונות מרחוק וכמה רעיונות לשדרוג הראיונות
מאת ויקי גרונר
ראיונות מרחוק הפכו חלק אינטגרלי משגרת העבודה הגיוסית שלנו. מועמדים רבים עברו מאז תחילת הקורונה תהליך גיוס שלם מרחוק, בלי שפגשנו אותם פרונטלית אפילו פעם אחת.
מנתוני סקר הגיוס של HRD שנערך בדצמבר 2020 כ87% מהארגונים מבצעים ראיונות מרחוק. מה הטעויות הנפוצות, הפספוסים והדגשים שחשוב שכל מראיין או מראיינת יכירו?
- "חווית מועמד מרוחקת" – אומנם הzoom/teams איתנו כאן כדי להישאר, אבל איך אנחנו משמרים את חווית המועמד בהשוואה לתקופת הטרום קורונה ואולי אפילו משפרים אותה? כ-32% מהארגונים שהשתתפו בסקר הגיוס הגדירו כיעד ל2021 את שיפור חווית מועמד. איך עושים זאת בראיונות מרחוק?
- Small talk גם בראיון מרחוק – כשאנחנו מראיינים פרונטאלית, אנחנו פוגשים את המועמד בכניסה למשרדים, מציעים לו לשתות, עושים שיחה קצרה בדרך לחדר וכך שוברים לפחות חלק מהקרח.
בראיונות מרחוק, רבים מאיתנו הופכים להיות יותר ענייניים וצוללים ישר לראיון. המועמד מוצא את עצמו תחת מטר של שאלות. הוא מתרגש לפחות כמו בראיון הפרונטאלי, אבל אנחנו לא תמיד יכולים להבחין בכך, כי אי אפשר לראות דרך המצלמה את הרגליים שזזות בחוסר שקט, את הידיים המזיעות…
אז מה עושים? אפשר להתחיל עם "מה שלומך? אפשר להציע לך לשתות?" גם קפה וירטואלי לגמרי יכול לעשות את העבודה ולשבור את הקרח.
- סיור וירטואלי – כשמועמדים מגיעים לראיון פרונטאלי הם עוברים דרך המשרדים ומצליחים לחוות לפחות חלק מהאווירה וה"וויב" הארגוני שלכם. בראיונות מרחוק זה לא קורה – אלא אם תזמינו אותם לסיור וירטואלי במשרדים שלכם.
איך עושים את זה? סרטון קצר בהחלט יעשה את העבודה. אפשר לשלוח למועמדים את הסרטון לפני הריאיון, אחרי הריאיון ואפילו להציג להם אותו במהלך הריאיון.
- אבחון מרחוק – כי טעויות גיוס עולות לכם המון כסף!
מסקר הגיוס של HRD עולה כי היעד המרכזי ל 2021 של 31% מהארגונים הוא שיפור תהליך המיון והסינון. מגייסים רבים משתפים בקושי לאבחן מרחוק, מסיימים ראיונות בתחושה שמשהו חסר.
הראיונות מרחוק דורשים מאיתנו להיות הרבה יותר מדוייקים ושיטתיים. הריאיון ההתנהגותי מצבי ידוע מזה כשני עשורים כבעל תוקף הניבוי הגבוה ביותר ושימוש נכון ויעיל יכול לסייע בביצוע ראיון מקצועי יותר, מעמיק ועם מינימום הטיות.
שאלות כמו: "מה התכונות החיוביות והשליליות שלך?" או אפילו שאלות כלליות כמו "ספר/י על עצמך" לא באמת יכולות ללמד אותנו על פוטנציאל ההצלחה של המועמד בתפקיד. הן כן יכולות ללמד אותנו אם המועמד מנוסה בראיונות עבודה וכמה הוא התכונן.
לעומת זאת – שאלות התנהגותיות המתייחסות להתנהגות המועמד בעבר, ילמדו אותנו הרבה על התמודדויות עתידיות שלו במסגרת התפקיד המוצע.
טעויות גיוס יכולות להתחלק לשתיים: האחת – לגרום לנו לפסול מועמדים מאוד טובים ומתאימים שלא הצליחו להרשים אותנו בראיון, השניה – לקבל לעבודה מועמדים לא מתאימים. טעויות גיוס כאלה עולות לארגון עשרות אלפי שקלים ואף יותר.
רוצים להתמקצע בראיון ההתנהגותי ולקבל דגשים לראיונות מרחוק? אנחנו מקיימים סדנה מקצועית בת שני מפגשים (מרחוק כמובן). לפרטים נוספים על סדנת ZOOM IN>>>
- סינדרום הבית המבולגן
"כל כך מבאס! מקצועית הוא בול הפרופיל, אבל אני לא יכולה להעביר אותו" אמרה לי מגייסת בארגון שאני מלווה. כששאלתי "למה?", היא הסבירה שהתפקיד דורש סדר וארגון ותיארה סביבה מאוד מבולגנת של המרואיין שכללה אריזות חיתולים, צעצועים, בקבוקים.
העובדה: החדר בו המועמד התראיין מבולגן.
הפרשנות של המגייסת: חסרות לו מיומנויות סדר וארגון שהינן הכרחיות לתפקיד.
בפועל, יכולות להיות הרבה סיבות לבלגן שהמגייסת ראתה, כולל אפשרות שהמועמד התראיין מחדר הילדים ושכח לשים את הרקע בזום. הסביבה המבולגנת לא יכולה לנבא שהמועמד יתאפיין בחוסר סדר בעבודה.
עוד בעידן הראיונות הפרונטאליים היינו חשופים למגוון הטיות. הראיונות מרחוק יכולים לייצר הטיות נוספות ועלינו להיות ערניים לכך. ראיון התנהגותי מצבי יכול לסייע בצמצום ההטיות הללו. בסדנת הראיונות נלמד על הטיות נפוצות וכיצד להימנע מהן.
- פלאי הטכנולוגיה –
הזום מתנתק, התמונה קופאת, איכות השמע יורדת אלה חלק קטן מהתקלות האפשריות בראיונות מרחוק. חשוב מאוד לעשות תיאום ציפיות מראש עם המועמד. למשל: "אם השיחה מתנתקת, תוכל להיכנס שוב ללינק"; "אם לא תצליח להתחבר, תוכל ליצור איתי קשר במספר…"
- למועמדים מותר, לנו אסור
כמראיינים מיומנים אנחנו לומדים לנטרל רעשי רקע הקשורים לסביבה בה בוחר המועמד להתראיין, אבל זה כמובן לא נותן לנו לגיטיציה לראיין בפיג'מה, בסביבה לא ייצוגית וחשוכה. הפעילו את מצלמת הזום/טימס טרם הריאיון וודאו שהתאורה טובה ובידקו מה רואים דרך המצלמה. אם אתם מראיינים במשרד רצוי לשים שלט על הדלת על מנת למנוע כניסת אנשים למשרד במהלך הריאיון. כדי שהתמונה לא תהיה חשוכה – חשוב שתהיו מול מקור האור ולא עליו (למשל – לא לשבת עם הגב לחלון אלא לשבת מול החלון).
- לחיצת יד וירטואלית
הריאיון הפרונטאלי היה מסתיים בלחיצת יד ובליווי המועמד החוצה. לפעמים הזמן הזה היה מוקדש ל-small talk נוסף. בראיון מרחוק, אתם לא יכולים ללוות את המועמד לכפתור ההתנתקות מהשיחה, אבל כן אפשר לדאוג לסגירה יפה של הראיון: לאפשר למועמד לשאול שאלות, לבצע תיאום ציפיות לגבי ההמשך, להגיד למועמד שהראיון הסתיים ולשאול בחיוך איך היה. אז נכון, אי אפשר ללחוץ יד, אבל לחיצת יד וירטואלית בהחלט תתקבל בברכה.
ב-18/1 וב-20/1 תתקיים סדנת ראיונות, שני מפגשים, שעתיים כל מפגש (מרחוק כמובן). הקפה והעוגיות עליכם, החומר המקצועי עלינו 😊 לפרטים נוספים על סדנת ZOOM IN>>>
מכירים עוד חברים או קולגות שייהנו מהמאמר? שתפו אותם:
כבר הצטרפת לניוזלטר שלנו?
קבלו עדכונים על כל התכנים החדשים שעולים כאן + עדכונים על מיטאפים, כנסים והצעות רלוונטיות