3 טעויות הקשבה שאנחנו עושים בראיונות עבודה
מאת: אמיתיי דוידזון טבת
סיימת לראיין ועדיין אין לך תחושת ביטחון שבאמת הצלחת לאבחן את מי שראיינת. ועכשיו מה לעשות עם זה? הרי להזמין לעוד ראיון איתך יכול להיות בעייתי וכנראה לא ממש ישנה את האבחנה.
נכון שאפשר לתת למנהל/ת או hr לראיין בנוסף וזה יכול לעזור. אבל גם פה זה יכול להיות בעייתי בגלל שחשוב לא להתיש את המועמד/ת או להאריך את התהליך יותר מדי ולאבד את המועמדים לטובת ארגון שידע לייצר תהליך מהודק וקצר יותר מאיתנו.
אז הנה 3 טעויות של הקשבה שיכולות להפוך את הראיון שלנו ליותר איכותי ואת האבחון של מי שמולנו למדויק הרבה יותר.
1."ידעתי" מה המועמד/ת רוצה להגיד– כמה פעמים במהלך הריאיון הצלחנו כבר להגיד לעצמנו בראש את המשך המשפט של המועמד? כנראה המון פעמים. כלומר שאלנו שאלה ודי מהר הבנו את התשובה. אז קטענו את המשפט ועברנו לשאלה הבאה.
ועדיין, אני בטוח, שהיו גם סיטואציות שהופתענו מהתשובה. שלא ראיתם את זה מגיע ופתאום איזו מילה או משפט שינו לגמרי את מה שחשבנו.
לדוגמא: הייתי בטוח שהיא הולכת לקחת אחריות על מה שקרה בדוגמא שהביאה ופתאום אמרה שזה אשמת המנהלת שלה. הייתי משוכנע שהסיבה לעזיבה היא בגלל השכר ופתאום סיפר שזה בגלל הצוות ועוד כאלו.
הלמידה עבורנו: תנו למועמדים לסיים. זה משרת את האבחון וההבנה מי בדיוק מולי ככל שנשמע יותר מהצד שלהם ופחות ננחש מה נראה לנו שהם אומרים.
לפרטים על סדנת הראיון ההתנהגותי הקרובה שלנו – לחצו כאן
- לא שמתי לב למה שלא נאמר… – אחרי שהראיון נגמר ופתאום המנהלת המגייסת או המנהל שלי שואלים: אז רק למה בעצם היא רוצה לעזוב? או מה קרה ב2020 שהוא היה רק שנה בתפקיד? אני שם לב שלא ממש שאלתי והמועמד גם לא סיפר לי.
אנחנו לפעמים מאוד מרוכזים במה שנאמר ולא שמים לב למה שלא נאמר. המועמד/ת מאוד זורמת ויודעת להתבטא, יש תחושה של ביטחון בצד השני ומשהו בתוכנו נרגע. רק בדיעבד אנחנו קולטים שחלקים מסוימים של מידע נותרו אצלנו חסרים.
ברוב המקרים אנחנו נשלים לעצמנו את המידע בראש וניתן הסבר כזה או אחר. במקרים נדירים נתקשר שוב למועמד כדי להשלים את הפרטים החסרים. כך או כך, זה כבר אחרת מאשר במעמד הראיון עצמו.
הלמידה עבורנו: הכינו לעצמכם רשימת שאלות שעולות תוך כדי שאתם עוברים על הקורות חיים לפני הראיון, שאלות אפילו תו"כ הכנת הראיון ובניית פרופיל התפקיד ובוודאי שאלות שעולות תו"כ הראיון עצמו.
כתבו תוך כדי הראיון. לא צריך מילה במילה, אבל בהחלט שימו לב למילים או משפטים שבלטו לכם ומספרים מי המועמד שיושב מולכם.
בנוסף, הרשו לעצמכם לקחת בסיום הראיון כמה דקות כדי לעבור על הסיכום והנקודות ולראות אם יש שאלה או כמה שאלות שהייתם רוצים לברר ולהבין עם המועמד/ת, לפני שאתם נפרדים.
אפשר אפילו להגיד: אני רק רוצה לראות שלא פיספסתי שום דבר שחשוב לי לברר איתך וכמובן להזמין אותם לשאול שאלות אם גם להם יש.
- מה זו השתיקה הזו? – שאלתם שאלה וכרגע המועמד עוד לא ענה. יש שתיקה.
שתיקה יכולה להביך. כל המחשבות הכי מוזרות והזויות קופצות לנו לראש תוך כדי "למה היא לא מדברת?" או "הוא בטח חושב שאני ממש מוזר שאני שותק" אבל בפועל, שתיקות יכולות גם לתת לנו הזדמנות לשמוע ולהכיר את המועמדים בלי שאנחנו נוביל אותם בשאלות.
למה כדאי לאפשר שתיקה? כי לפעמים הראיון מרגיש על "אוטומט" והמועמדים מוכנים אבל גם לא ממש אותנטים ומרגיש לנו שאנחנו לא באמת מצליחים להכיר אותם ודווקא באמצעות השתיקה ולאפשר להם לקחת הובלה על השיחה, נוכל להכיר אותם קצת יותר.
כמו על מה בחרו לדבר, איך התמודדו עם המבוכה של השקט, עד כמה פירטו על נושאים מסוימים ומאלו נושאים נמנעו בכלל.
הלמידה עבורנו: תסכימו לפחות להיות ב- 20 שניות של שקט (נכון זה יכול להרגיש המון! מניסיון…) אבל מצד שני זה מאפשר למועמד להרגיש שאפשר לחשוב, שמותר להתלבט רגע לפני שעונים ולענות תשובה יותר אותנטית.
במידה ועברו 20 שניות ולא עלתה תשובה, אפשר לשאול את השאלה בעוד צורה או פשוט לבדוק עם המועמד אם השאלה מובנת.
*
ללמוד לראיין זה מיומנויות שניתן ללמוד. בהתחשב בעובדה שראיונות עבודה הן כלי הגיוס המשמעותי ביותר בארגון, חשוב שהמנהלים ומנהלות בארגון ידעו להשתמש בו נכון. בסדנת ראיונות קצרה יוכלו המנהלים בארגון שלך לקבל ארגז כלים משמעותי ופרקטי איך לאבחן ולראיין בהצלחה.
רוצים לקבל טיפים נוספים וללמוד לראיין מדויק יותר? לפרטים על סדנת הראיון ההתנהגותי הקרובה שלנו – לחצו כאן
כבר הצטרפת לניוזלטר שלנו?
קבלו עדכונים על כל התכנים החדשים שעולים כאן + עדכונים על מיטאפים, כנסים והצעות רלוונטיות