עולם העבודה החדש, קווים לדמותו
יום משאבי אנוש הבינלאומי, עשרים במאי 2023

מאת: ניל"י גולדפיין – משנה למנכ"ל קבוצת נירם גיתן NGG
ומלי אלקובי – נציגת התנועה הגלובלית לקיצור שבוע העבודה בישראל

 

עתיד מזהיר

לפני מספר חודשים קיבלנו פניה מחברת הפקה היוזמת פרויקטים להנגשת מידע וידע, לתחנת הרדיו הפופולארית FM 103.

עתיד עולם העבודה, כך מסתבר, עלה בסקרי האזנה כנושא המעניין רבים וטובים- והתחנה נענתה לאתגר.

בסריקת שוק שנעשתה, עלינו שתינו כמומחיות בתחום (מחמאה בפני עצמה), וכך חברנו להקליט את הפודקאסט "עתיד מזהיר"- הכול על חדשנות בעולם העבודה.

שם המיזם נבחר בקפידה והוא מייצג כפל משמעות ששתינו מדבררות, למעלה משני עשורים. יש במה שקורה בארגונים שמייצג הבטחה לשגשוג ויש, במקביל, לא מעט אזהרות הנוגעות באתגרים אשר אם לא יטופלו נכונה, על ידי מערכות וא.נשים, עלולים לסכן את עתידם.

בישיבות סיעור המוחות שהתקיימו, טרום הקלטה, היה ברור כי אותנו מעניינת "חוכמת ההמונים", ומה שהכי רצינו לעשות היה לבחון מה כבר קורה בשטח והיכן המציאות פוגשת מגמות ותיאוריות ולהציג בתמציתיות תובנות ומסקנות יישומיות, אשר יתמכו בכל מי שיש לו הפרעות קשב (כולנו) ומעונין, במינימום זמן, להבין מה חשוב.

התמזל מזלנו ולקריאה נענו מיטב א.נשי המקצוע, ממיטב הארגונים, על מנת לשתף בחשיבה בנוגע לאתגרי העתיד, פעולות היערכות לאתגרים הללו, ותובנות מתומצתות לשימוש כולנו.

לרגל יום משאבי אנוש הבינלאומי, החל השבוע, החלטנו לשתף את מה שראינו, שמענו ולמדנו, במהלך ההקלטות עד כה (יהיו עוד) ולתמצת מסקנות לטובת הכלל.

Connecting The Dots

סיפור עם סיני עתיק מספר על חקלאי פשוט ודל אמצעים מכפר רחוק, אשר יום אחד מצא סוס רועה בשדותיו. סוס יקר ערך, אוצר של ממש. בערב, בפונדק, שתו כל בני הכפר לכבודו וברכוהו על מזלו הטוב, ורק אביו הקשיש הפטיר מתחת לשפמו:" מי אמר שזה דבר טוב?" לאחר מספר שבועות רכב החקלאי על סוסו, נפל, שבר ירך והפך נכה לצמיתות. בני הכפר שתו בפונדק לשלומו וקיללו את מזלו הרע. רק אביו הקשיש מלמל:" מי אמר שזה דבר רע?" חודשים מספר עברו ומהגבול הסמוך לכפר פלשו לסין המונגולים, ורצחו את כל הגברים במחוז, למעט קשישים ונכים. החקלאי ואביו הקשיש נותרו בחיים.

המסר הוא כי התרחשויות, כשלעצמן, אינן בהכרח טובות, או רעות, אלא בדיעבד. רק ממבט לאחור ניתן לשפוט את טיבם ומשמעותם.

זה מה שהבנו בנוגע לעידן הקורונה. המכנה המשותף לכלל הפרקים שהקלטנו וכלל המגמות עליהן מדובר, היה תקופת הקורונה כמאיץ תהליכים וכמתנה גדולה להתפתחות. לא היה אף דובר, או דוברת, שלא התייחסו להשפעת תקופת הסגרים וחוסר הודאות על אסטרטגיה/מבנים/תהליכים/ניהול/אנשים ועל הפתרונות היצירתיים שצצו אצלם כתוצאה מבוחן הפתע הגדול של אותה תקופה. עולם התעסוקה קפץ קפיצה קוונטית ומגמות העתיד הקרוב לפניכם:

  1. עולם בהפרעה

"בואו נמציא את מחר במקום לדאוג למה שקרה אתמול"   סטיב ג'ובס

מאז המהפכה התעשייתית ועד להופעתה של הגברת קורונה, חיו מנהיגים עסקיים באשליה כי מודלים נכונים ותיאוריות טובות יסייעו להם לנבא את העתיד, ואל מול תמונה בהירה ניתן לייצר אסטרטגיה ותוכניות עבודה שיביאו "שורות התחתונות".

צחי גולן, מנכ"ל סימנס ישראל שיתף בחוויה מטלטלת של מנהיג עסקי אשר הקרקע נשמטת לו מתחת לרגלים, ואין בידיו אף לא כלי תכנוני אחד, שעשוי לסייע לו בהבנת העומד לבוא ובהערכות מתאימה. המסקנה המתבקשת מאירועי העשור האחרון ובעיקר מאירועי שלוש השנים האחרונות, היא כי אין בנמצא מי שיודע לנבא עתיד (חוץ ממכשפות), ועל כולנו להתרגל למציאות שבה יש להשתנות בזרימה, תוך כדי תנועה, להמציא פתרונות- וגיבוי לפתרונות, ממש כשהדברים קורים. לזכור כי לטעות בוודאות נטעה, רק עדיף שנבין את זה מהר- ונתקן. ללא שיפוטיות וללא כעס.

הלקחים ששיתפו מרואיינים הם:

  • הכאוס כאן על מנת להישאר– להתרגל לאי ודאות ולדעת לקבל החלטות אמיצות גם כאשר לא כל הנתונים נמצאים בהישג יד
  • בשבח נקודות המבט– לגוון צוותי חשיבה וניהול על מנת שהמשתתפים השונים והמגוונים יביאו לשולחן ההנהלה שאלות שונות, נקודות מבט שונות וכפועל יוצא מכך תשובות יצירתיות ו"מחוץ לקופסה"
  • מיומנויות כוח לתרגל מיומנויות של חוסן, אומץ, למידה מכישלונות ולאמץ, באופן עקרוני, השקפה אופטימית בנוגע לעתיד

מי שמעונין להעמיק מעט מוזמן לקרא :

ברבור שחור 
https://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1001323920

  1. טכנולוגיה, בינה מלאכותית והשלכותיהן

"אנו מעצבים את הכלים שלנו ולאחר מכן הכלים שלנו מעצבים אותנו" – מרשל מקלוהן

 ה ChatGPT עליו לא מפסיקים לדבר, מהווה רק נקודה על קו ההתפתחות הטכנולוגי בחיי כולנו. כבר למעלה מחמישה עשורים הטכנולוגיה מתפתחת בצורה אקספוננציאלית (מאריכית) ומשפיעה את חיינו, לטובה ולרעה. בתווך ארגוני אנו נפגשים עם רובוטים, בוטים, מערכות שונות של בינה מלאכותית ושימוש בביג דאטה, על מנת לשפר גיוס, ניוד, למידה, מדידה- ומה לא?!

 נירית פלד מינץ, סמנכ"לית מש"א מהיי בוב, שיתפה דילמות הנוגעות בהאנשה של מערכות סיוע, אסף יעקובי ואופיר חבקין מאמדוקס מספרים על שימוש בבינה מלאכותית לצורך הנגשת הזדמנויות התפתחות ומלי התמכרה לעוזר האישי החדש שלה, שמצליח לייתר עבודה שחורה ולסייע לה לדייק בחיפוש תוכן והנגשת ידע- הchat GPT.

בכנסים הדנים בהשתנות הרגלי צריכה ומערכות יחסי ספק/ לקוח נדונות המערכות החדשות המאפשרות לכולנו עולם היברידי, אוניברסיטאות מתפלמסות באיסור או התרת שימוש בבינה מלאכותית לצורך הגשת עבודות גמר ואנו סוברות כי לא ניתן לעצור את הקידמה ו"אם אינך יכול להילחם בה, הצטרף אליה".

לטעמינו על הדיון לעבור מסוגיית הוצאת בינה מלאכותית מחוץ לחוק (באיטליה למשל)  לסוגיות אתיות ולשאלות פרקטיות היכן היא יכולה להועיל לנו, באופן אישי, מקצועי וארגוני, וכיצד ניתן ללמד שימוש נכון בה לתועלת האנושות. כמו בכל המצאה חדשה ומהותית, כדאי להבין יתרונות/סכנות  ולא לשאול "האם" אלא "איפה" ו"כיצד"

הלקחים ששיתפו מרואיינים הם:

  • פחד מטכנולוגיה הוא טבעי הטכנולוגיה היא חלק מחיינו, כדאי ללמוד אותה, להבין אותה ולהפסיק לפחד ממנה, אולם להתייחס לפחדים שלנו בחמלה
  • אימוץ הדרגתי ומנוהל הטמעת טכנולוגיות בארגונים כרוכה בחינוך הדרגתי ודיפרנציאלי בין דורות שונים. הדחקה תגרום לסרבול והאטה
  • אדם ומכונה בעבודת צוות נכונה כדאי להבין את מותר הטכנולוגיה ומותר האדם ולהתארגן נכון סביב יתרונות וחסרונות של כולם
  • יתרון יחסי מי שישתמש בטכנולוגיה בצורה נכונה יצור לעצמו, כפרט או כארגון, יתרון יחסי שלא יסולא בפז

מי שמעונין להעמיק מעט מוזמן לקרא :

6 Tips for Using ChatGPT to Brainstorm Better 
https://www.wired.com/story/how-to-use-chatgpt-brainstorm-ai/

  1. ללמוד, למחוק, ללמוד

"האנאלפביתים של המאה ה21 לא יהיו אילו שלא ידעו קרא וכתוב, אלא אילו שלא ידעו ללמוד, למחוק וללמוד מחדש" – אלווין טופלר

ארי אור, סמנכ"ל מש"א בחברת הביטוח הראל דיבר בגאווה על חברה בה מועסקים לא מעט אנשים טובים שבנו אותה והביאוה עד הלום. הוא דיבר על כבוד עצום לעובדים ותיקים ובו זמנית על הצורך במחיקת שמרנות והאצת אימוץ טרנספורמציות, כחלק מרכזי בבניית תרבות ארגונית. אביבית קליין, סמנכ"לית מש"א בבנק לאומי שיתפה במאמץ המבוצע בבנק, כבר למעלה מעשר שנים, לסייע לעובדים ותיקים בעלי מקצועות שמתייתרים, ללמוד ולאמץ מקצועות חדשים, נחוצים, ולשפר מיומנויות, על מנת להישאר רלוונטיים לעשייה, מה שמכונה בעגה המקצועית Upscale/Re scale. כולנו נקראים לדגל החדשנות ומצווים ללמוד. כל דבר.

ללמוד ללמוד, ללמוד מהר ומה שפחות רלוונטי- עלינו למחוק: דעות, הרגלים, הנחות יסוד. מי ששופך מים לכוס ריקה ממלא אותה, אולם במידה ולא נרוקן אותה על מנת למזוג משקה חדש, היא תעלה על גדותיה ואפילו טיפה אחת מהמשקה החדש לא תיכנס. גמישות מחשבתית של הרחבת תחומי דעת, שינויים בהרגלי למידה ומחיקת ידע/ניסיון שהביאונו עד הלום קשים, אבל זוהי אולי ה מיומנות של עולם העבודה החדש.

הלקחים ששיתפו המרואיינים הם:

  • הסבות מגמה ארגונית של סיוע למועסקים ללמוד תחומי דעת ומיומנויות חדשות, לצרכי התפתחות, כחלק בלתי נפרד מהשאת הערך של הארגון עבור עובדיו
  • למידה יכולת ללמוד, למחוק, ללמוד באופן עצמאי ובאופן ארגוני, הפכה למדד חשוב בעת ראיון מועמדים
  • מקצועות העתיד התייתרות מקצועות ומשרות מסורתיות לטובת מקצועות חדשים מתרחשת, כל העת, וכולנו נרתמים למאמץ להתמודד עם זה

מי שמעונין להעמיק מעט מוזמן לקרא : 
הקורס ללמוד איך ללמוד בקורסרה
https://www.coursera.org/learn/learning-how-to-learn

  1. ידע הוא זול, Mind Set, כישורים ומיומנויות הם ביוקר

"אין שום דבר רך במיומנויות התנהגותיות. הם יבנו או יהרסו את הקריירה שלך" –  ג'וש ברסין

שימוש במגוון פלטפורמות טכנולוגיות כבר הפך לדבר שבשגרה. הויקיפדיה החליפה את הבריטניקה והגוגל החליף את כולם. הביטוי "ידע הוא כוח" כבר פחות שכיח ממה שהיה לפני מספר עשורים. מיומנויות קריאה ושינון הוחלפו באסטרטגיות למידה של הפרדת עיקר מטפל, ומתעצמת המגמה של הכשרת לומדים לחשיבה ביקורתית, כי יש ברשתות בעיית אמינות , "דחיפה" של דעות וקידום, לעיתים ממומן, של "עובדות אלטרנטיביות".

בהיעדר הצורך לרכוש, לאסוף- ולשמר ידע, עולה כוחן של מיומנויות כוח ומודעות עצמית. כל מה שקשור ביכולת לתפקד בתווך של שינוי תכוף, תלות הדדית, סביבה רב לאומית/מגדרית/אחר, טכנולוגיה וממשקים מורכבים, עולה.

אלה בן אור ואורית חלמיש, מנהלות למידה ופיתוח ארגוני בסלברייט וסודה סטרים, בהתאמה, מדברות על ניהול שותפויות, עבודת צוות, תרבות ארגונית של למידת מיומנויות וחשיבות הולכת ועולה של גמישות וחשיבה יצירתית כהכרח.

האחריות להתפתחות שלנו עוברת מהאונה השמאלית, זו של המספרים והעובדות, לאונה הימנית, זו של מודעות עצמית ואינטליגנציה רגשית. מה שמכריח את כולנו לעשות עבודה קשה בהרבה משינון. עלינו להשתנות- ולשנות את יכולת העבודה שלנו עם אחרים, יחידים, מחלקות וארגונים.

הלקחים ששיתפו המרואיינים הם:

  • מודעות עצמית ומיומנויות כוח הפכו מרכזיים בעת סינון מועמדים
  • תוכניות פיתוח מנהיגות וניהול זזות מ"תארים קטנים במנהל עסקים" למעבדת חקר אישיות, בחינת הנחות יסוד וטיוב מיומנויות כוח
  • Lifelong learning בכל פעם שאנו מרגישים שהגענו לפסגה, אנו מבחינים בפסגה הבאה. תהליך השתנות אישי הוא אינסופי ומסע חיים. גם תהליך השתנות ארגוני. בכל פעם שהשגנו משהו, העולם מעמיד בפנינו אתגר נוסף, מורכב יותר ואנו נענים לו- וממשיכים במסע

מי שמעונין להעמיק מעט מוזמן לקרא :
https://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1001359484

  1. החיים הם יותר מאשר עבודה

"עבודה, אהבה ומשחק הם גלגלי האיזון הגדולים של ישות האדם" –  אוריסון סוט מרדן

בכל תנועת מטוטלת, בין צד לצד, יש חמישים גוונים של אפור. עולם בהפרעה הביא אותנו ללחץ, אפיסת כוחות ולמחלות שונות הנובעות מהיעדר איזון, פיזי ומנטלי. בשנים האחרונות הולכים ומתגברים הקולות הקוראים להשבת האיזון לחיינו, לטובת בריאות הנפש והעלאת פרודוקטיביות שאינה באה כתוצאה משעות נוספות.

יחד עם האיזונים הללו עליהם דיברה בעיקר ענת לוין מטקדה, באו מיה לוין אקרמן מוורינט ודפנה בן ארי מMSD (כולן סמנכ"ליות מש"א) והוסיפו נדבך ערכי של תרבות ארגונית תומכת במערכת יחסים ובניית אמון בין הארגון לחבריו.

הדורות הצעירים שנכנסים לעולמות העבודה לא מוכנים יותר לעבוד "מצאת החמה עד צאת הנשמה" והקורונה שתרמה לנו עבודה היברידית, הוסיפה נדבך בהבנת העובדה שאנחנו רוצים להיות גם הורים, חברים, ספורטאים וסתם אנשים שמותר להם לעשות סידורים.

עובדים מכל מקום, עובדים במידה, ומבינים שבריאות נפש זה לא יוגה וחדר כושר במשרד, אלא איזונים ובלמים המאפשרים לנו לחוות במלואו את גלגל החיים, בלי להרגיש אשמים.

הלקחים ששיתפו המרואיינים הם:

  • עבודה היברידית תאפיין מקומות עבודה רצויים ומבוקשים יותר (ולא יעזור לאילון מאסק שום דבר)
  • קיצור שבוע עבודה ירידה בהיקף ימי העבודה מעלה פרודוקטיביות (מוכח מחקרית)
  • חופש זה הכרחי ואם מנהלים בכירים נותנים דוגמא אישית, הכול מסתדר
  • תרבות ארגונית, כרגיל, אוכלת אסטרטגיה לארוחת בוקר יסודות שיח, פתיחות, הבנה ואמון מעלה מחוברות, פרודוקטיביות ויצירתיות ומפחיתה סטרסס

מי שמעונין להעמיק מעט מוזמן לקרא : קיצור שבוע העבודה

שתי חברות ישראליות יצאו לפיילוט קיצור שבוע העבודה. אלו תוצאות הביניים:
https://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1001444271

לסיכום

כשמו של הפודקאסט שלנו, כך המציאות העכשווית. החיים הם מה שאנחנו עושים אתם, בעבודה, באהבה- ובכל מקום. לכל תקופה האתגרים שלה והשאלה כיצד נתמודד איתם ואיך הופכים לימון ללימונדה, או ללימונצ'לו, היא שלנו, ושלנו בלבד.

מוזמנים להאזין לפרקים שעלו עד כה ולאילו שעוד יבואו. בכל שבוע עולה פרק חדש.

https://103fm.maariv.co.il/programs/program.aspx?c41t4nzVQ=HMJ

האזנה בספוטיפי

https://open.spotify.com/show/1Xr8JMOo4HmtvxbXWbWMjt?si=fe4209ade486484f

מכירים עוד חברים או קולגות שייהנו מהמאמר? שתפו אותם:

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp

כבר הצטרפת לניוזלטר שלנו?

קבלו עדכונים על כל התכנים החדשים שעולים כאן + עדכונים על מיטאפים, כנסים והצעות רלוונטיות

אם נהנת מהמאמר הזה, הנה עוד כמה טובים:

כבר הצטרפת לקהילת הפייסבוק שלנו?

עוד דברים שיכולים לעניין אותך