לכל סיום התחלה חדשה
מה למדנו בשנה שחלפה ומה כדאי לתכנן לשנה הנכנסת?

 מאת ניל"י גולדפיין – משנה למנכ”ל קבוצת נירם גיתן NGG

לא החזק שורד, אלא המסתגל

בדצמבר 2019 חגגנו את סוף השנה האזרחית כרגיל, והיו רק מעט רמזים שמשהו הולך להשתבש באופן קיצוני.

באותה תקופה הרציתי כבר כמה שנים על "עולם בהפרעה" וכללתי בהרצאות מונחים שנלקחו מספרות ניהולית מתקדמת ונראו לי מגניבים: "ברבור שחור"(*) "חדשנות משבשת" (*) "מערבולת ההפרעה" (*) והבדלים אה סמנטיים בין המונח הארכאי "שינוי" למונח הסקסי "טרנספורמציה". מי שחוגג קריסטמס חגג, מי שייבא תלבושות לפורים בעלי בבא כבר הזמין, ובמרץ 2020 העולם הפסיק להיות מצחיק. או הגיוני.

כמי שמכורה לפנטזיה ומדע בדיוני, וכבר התראיינה וכתבה על כך לא מעט (*), נזכרתי בסרטו שובר הקופות של בראד פיט "מלחמת העולם זי" (*) או בשמה העממי "מלחמת הזומבים".

בסרט הבדיוני משנת 2013  נגיף קטלני "בורח" ממעבדה אי שם בתוך סין, מועבר דרך הרוק וכל מי שנדבק ממנו הופך לזומבי. עלילה מופרכת ולא הגיונית שנועדה לבידור ההמונים כראוי לסרט הוליוודי בינוני. נשמע מוכר?

באותה תקופה תרחיש של מגיפה גלובאלית שתשבש סדרי עולם לא עלה על דעתם, או שולחנם של מתכנני האסטרטגיה, לפחות לא בארגונים שאני מכירה- ואני מכירה הרבה. אלא שהמציאות הוכיחה אחרת.

במרץ 2020, בסגר הראשון, כאשר חלקינו היינו בבית, חלקינו בבידוד וחלקינו חולים, עבר זמן מה עד שמנכ"לים התאפסו על עבודה מרחוק וניהול עסקי וירטואלי, הממונים על משאבי אנוש התאפסו על תהליכים ונהלים חדשים, מנהלים התאפסו על הפיכת מדדים תשומתיים לתפוקתיים ומנהלי תפעול חישבו מחדש שטחי משרדים, עבודה מהבית ויעילות היברידית משולבת בין השניים.

אולם בסגר השני, שבא בעקבותיו של הסגר הראשון, הכול כבר זרם כמעט ללא תקלות, ועד הסגר השלישי כבר היו תוכניות למידה והטמעה מעוצבות ומותאמות למרחב הווירטואלי, שטחי משרדים מותאמים להיקף ולרוח התקופה, פתרונות למבודדים, חלופות סבירות להיעדר הנסיעות לחו"ל, ועבודה ארגונית "חלקה" שבמקרים מסוימים הייתה אפילו יותר יעילה מאשר קודם לכן.

במהלך שנת העבודה של 2020 העולם הארגוני "דילג", בתוך שנה, כעשור קדימה וכמעט כל תהליך שהחל לפני עידן הקוביד19 יושם, חלקית או באופן מלא.

רובוטים ובוטים, פלטפורמות טכנולוגיות לפגישות צוות והרגלי עבודה מרחוק, איזונים של בית/ עבודה ומתן שירות והדרכה אפילו על מכונות באמצעות הזום. למרבה השמחה גילינו פעם נוספת כי ההומו ספיאנס הוא יצור מסתגל.

מי שמתבונן אל העבר הוא עבריין

ב2021 כבר למדנו והפנמנו  שמי שמסתכל אל העבר הוא עבריין. העולם טס קדימה. הגבינה זזה וכולנו איתה. רוב תהליכי הלמידה, תהליכי ה"און בורדינג", ניודים וישיבות צוות נותרו וירטואליים ועובדים רבים גילו שלהישאר בבית זה סטרטאפ. אפשר להפוך שעה אבודה לשעת עבודה, להימנע מפקקים ולבצע מטלות בית קלות, הסעות וסידורים במהלך יום עבודה ועדיין להישאר יעילים,חדים וממוקדים.

ב2021 קרה עוד דבר מה ששיבש את מגדלי הקלפים שלנו.

א.נשים ניצלו, במודע או שלא במודע, את השהות הכפויה והכאוס ששרר, להקשבה לקול הפנימי ולשאלת השאלות החשובות באמת :" מה ארצה לעשות כשאהיה גדול"? "מה באמת יעשה לי טוב"? "במה אני רוצה להשקיע את זמני ומרצי"?  "ועם מי".

א.נשים התפטרו. בעשרות מיליונים.  הביטוי

The big resignation

הפך לגל התפטרויות של שכירים, לעצירת זרם החיים לטובת חיפוש עצמי ולחיזוק גלי ההדף של הדורות הצעירים שלא מוכנים להיות "עובדים", מכיוון שהמילה "עבודה" נגזרת בעברית מהשורש "ע.ב.ד". סוגיות של צורך בהגשמה, שמחה, יצירה, איכות חיים, הליכה בעקבות קריאת הלב ומיצוי פוטנציאל מגוון כבר כאן.

דובר בעבר על תופעת הצורך במימוש עצמי ומשמעות, כמו שדובר בעבר על "המאבק על הטאלנט", אולם כמו מגמות תיאורטיות אחרות עליהן שמענו, מגמות נראות מופרכות עד שהן נוכחות. כמו למשל מגיפה בינלאומית שנוצרת מנגיף שברח ממעבדה בסין…..

בתוכנית "ארץ נהדרת" של ערוץ 12 תפסו, כרגיל, בשתי ידיים את ההזדמנות הנפלאה לדון בסוגיה חברתית רגישה ממקום של הומור (*) ובחברת וובוס, חד קרן תל אביבי עתיר מזומנים, מתנהלת זירת עבודה הזויה בה מככבים מנכ"ל וסמנכ"לית מש"א הלוקחים לקיצוניות נלעגת את תופעת ההיי טק הישראלית, תוך שימת דגש על הסטרטאפים המגניבים. הקטעים המוצגים בכישרון רב עוסקים בתדמית הנפוחה, באגו, בדרכים פתטיות לזהות, לגייס ולתמרץ טאלנט. מי מאיתנו שמסוגל/ת להביט במראה המעוותת, בהגינות וביושר לב מבינ/ה כי המראה השחורה לא משקרת. היא רק מוקצנת.

אז כיצד ניתן לסכם את 2021?

  1. משברים– גורמים לא.נשים לחשוב. לטוב ולרע- ברגע שהשגרה מתערערת וגורמים חיצוניים, ראדיקליים, נכנסים לשדה שלנו, יש התעוררות. קריאת התגר האישית כל כך של המתפטרים/משנים/מחשבים מסלול מחדש, הפכה לתופעה סוחפת והיא כאן על מנת להישאר. א.נשים רוצים לעשות את מה שטוב להם/ן ולא מה שטוב לארגון, או למדינה. ניתן רק להתחיל דיון בנוגע להשלכות של א.נשים עם חשיבה עצמאית ונכונות לשלם מחירים על עצירת השגרה או בעיטה באזורים הרגישים של הממסד.
  2. ארגונים הבינו שיש אכן מחסור בטאלנט– אין המדובר רק במקצועות ההנדסה, או במנהלים מוכשרים. המדובר גם בידיים עובדות של עבודות דחק כמו שוטפי כלים או עובדי קו בתעשייה. כל אחת ואחד מסיבותיו הוא, אולם על מנת לעמוד ביעדים עסקיים יש צורך בהון אנושי. עוד תכנית משעשעת בנושא היא התוכנית "זהו זה" אשר העלתה פרק אודות שוטף כלים לשעבר במסעדה המראיין בביתו בפתח תקווה מנהלי מסעדות המתחננים בפניו לחזור לעבודה (*)
  3. טכנולוגיה, טכנולוגיה ושוב….טכנולוגיה – רבות עסקנו בנושא הטכנולוגיה ונוכחותה המורכבת בחיינו, אולם אין המדובר אך ורק במערכות תומכות ובמערכות מידע. הדורות החדשים של הטכנולוגיה מספקים ביג דאטה, רובוטים ובוטים ובאופן כללי בתחומים מסוימים מראים אופציות ייתור הון אנושי, ובמקרים אחרים תמיכה שלא הייתה קיימת בעבר, בטיפול בכמויות א.נשים באופן פרסונלי. סוגים שונים של טכנולוגיה הופכים לחלק בלתי נפרד מעבודת הצוות שלנו. למי שראה בעבר את הסדרה "מלחמת הכוכבים" (*) לא ניתן להימנע מלערוך את ההשוואה . מדע בדיוני זה כאן (*).
  4. כסף– כמות ההנפקות וחוות הגידול של היוניקורנים בארץ הביאה אותי לחשוב שאין באמת בעיה של כסף. יש בעיה של איזונים וערכים. אולם כפי שמשתקף מדמותם הנלעגת של כוכבי חברת וובוס ב"ארץ נהדרת" עלולה להיווצר בעיית הקיטוב הפולארי. יש כסף לשלם. זו לא הבעיה. הבעיה היא שבארגונים רבים נוצר עודף של כוח אדם שאיננו מיומן/מתאים/חיוני ומצד שני, בקיצוניות, מחסור חריף בכוח אדם מתאים , אשר הארגון נדרש לו על מנת להגיע לחלונות זמן נכונים עם רמות פיתוח/שירות/ייצור/כניסה לשוק. חשוב מה עושים עם הכסף ולא הכסף עצמו.
  5. קיצור תולדות הזמן– הזמן הפך מלינארי לכאוטי. תופעות של טרנספורמציה בשווקים ובמערכות יחסים בין גורמים שונים ומשלימים באקו סיסטם מתקיימות במקביל, מתנהגות מוזר וגורמות לנו לנווט באי ודאות ובסיטואציות יומיומיות בהן אין רק תשובות נכונות, או לא נכונות, אלא קיימת ערבוביה והכל קורה בו זמנית, כאן ועכשיו.

ניתן כמובן לרדת לרזולוציות נוספות הנוגעות בהשתנות התהליכים הקלאסיים של משאבי אנוש (קליטה, הכשרה, מדידה, עזיבה ועוד)  ובתופעות תרבותיות (גיוון ושייכות, אתיקה וסוגיות ערכיות) אולם בתקופה כל כך מבלבלת מן הראוי לבחור את המלחמות שלנו ולהתמקד בעיקר. לנשוך שפתיים ולזכור כי בסופו של יום אנחנו סוכני השינוי בארגון ומתבוננים בנו כל העת. האצילות מחייבת לזוז מהר, להתמקד, לטפל בו זמנית במכלול בעיות ולשמוח בעובדה שהיום לאף אחד אין ספק שהמקצוע שלנו נוכח וחשוב. היו תקופות- ולא מזמן, שהמציאות לא הייתה כזו.

אז במה כדאי להתמקד ב2022?

  1. משברים- מהווים גם הזדמנות. כאשר ארגונים וסביבות קשיחים קשה הרבה יותר להטמיע שינוי. כאשר האדמה רועדת נפערים סדקים הגורמים לפתיחות גדולה יותר לנסות פתרונות חדשים. לשנות מבנים ארגוניים , לקלוט טאלנטים עם פוטנציאל אולם חסרי ניסיון, לשנות הגדרות משרה ולהשקיע בא.נשים עבורם ולא עבור הארגון בלבד בתהליכי הכשרה

 טיפ ליישום– להבין היטב באפיון צרכים מסוער מוחות מה אצלינו בארגון נסדק ב2021, להסתער על הסדקים ולהרחיב אותם. ימי עבודה מהבית, חלקיות משרה למומחים, ניוד פנים ארגוני בין תפקידים שונים או שינוי קריטריוני גיוס סביב כישורים ואופי תחת השכלה וניסיון…..כל המרבה לבעוט הרי זה משובח

  1. ארגונים הבינו שיש מחסור בטאלנט- המחסור בטאלנט עשוי לייצר מעט ענווה. כל מה שקשור בתרבות ארגונית ממוקדת פרט, בהוגנות, הגינות, שקיפות והסתכלות על העובד במרכז הופך מסיסמאות נבובות לאג'נדה. קפיטליזם קשוב (*) זה "אין", קפיטליזם חזירי אאוט

טיפ ליישום– עבודה עם ההנהלה על תרבות ארגונית ומיתוג מעסיק לא באמצעות שלטי חוצות או זמרות מהממות אלא שידוד תשתיות ניהוליות ומשאיות לכיוון אכפתיות אמיתית (ומורגשת) מהפרט ומהקהילה. שווה להכיר את נושא הקפיטליזם הקשוב והארגונים שכבר עוסקים בניסוי וטעיה סביבו בשנים האחרונות, בארץ ובעולם (*)

  1. טכנולוגיה , טכנולוגיה ושוב… טכנולוגיה –בתור טכנופובית ידועה ומודעת עלי לציין בצער כי אם אינך יכולה להילחם בה לא נותר אלא להצטרף אליה. על כולנו להפנים כי פתרונות טכנולוגים מהווים חלק ארי בהתמודדות עם קידמה ומחסור בטאלנט ולאמץ אותה אל ליבינו. ההערה היחידה שלי בנדון היא לזכור כי לרבים מאתנו פחד קמאי ממנה ובבואנו להכניס מערכת מידע חדשה לארגון עלינו לנהל תהליך מדוגם של שינוי והטמעה אחרת מיליונים נזרקים לפח (*).

טיפ ליישוםטכנולוגיה, הטמעה נכונה ושימוש חכם בה יהוו הבדל בין ארגונים שישכילו לזנק את הזינוק הבא, לבין כאילו שלא

  1. כסף – תקציבים גדולים הלכו השנה למיתוג מעסיק עקב הצורך הכמעט נואש של ארגונים לגייס א.נשים טובים ומתאימים ולנצל חלונות הזדמנות מול שווקים. מומלץ לזכור כי העתיד שלנו טמון, בראש ובראשונה, בא.נשים הקיימים, ולאו דווקא בחדשים. השקעת מחשבה- ובעקבותיה תקציבים, בפיתוח א.נשים, סיוע להם בניהול הקריירה שלהם, בהסבה או בהתפתחות מקצועית, השקעה בבניית תרבות ארגונית נכונה שגורמת לארגון להיות תחליף למשפחה, או קהילה, יסייעו להפיק יותר מכל שקל והם גם נכונים תרבותית (*)

טיפ ליישום- לא בכדי עלתה השנה בארגונים המילה "חמלה" (*) וג'וש ברסין טבע את המונח "מיומנויות כוח" כתחליף למיומנויות רכות (*) . עם העיסוק מרובה השנים בגורמי מוטיבציה אקסטירנזיים נשכחה העובדה הפשוטה שכולנו בני תמותה. א.נשים זקוקים לחמלה, אהבה, יחס אישי והכלה. א.נשים פשוט רוצים שיראו אותם. ארגונים יצליחו לשמר א.נשים ולגדול אתם לאורך זמן במידה ויתנו להם סביבה מטפחת ומפתחת. נקודה.

  1. קיצור תולדות הזמן- סביב האצת התהליכים שקורים בשנים האחרונות והמגמות המעורבבות של תופעות ארגוניות, כדאי לייצר "קוויק אנד דירטי" בלי נקיפות מצפון או רגשות אשם. אנחנו לא שטחיים ואנחנו לא מכניסים יום סדנה לשעה. אנחנו מעבירים מסרים בהירים וקוהרנטיים בצורה אחרת על מנת להיות רלוונטיים ללקוחות שלנו. זה לא חיפוף, זו טרנספורמציה ועליה להיות ממזרית וחכמה.

טיפ ליישום- החשיבה איננה כיצד לצמצם ולקצר ולהנגיש את מה שעשינו בעבר. החשיבה היא לצאת מהקופסה, לחשוב אולי שאין קופסה ולהעז לעשות דברים שאף אחד לא עשה לפנינו כי כמו שאמרה בעבר המנהיגה הידועה בילבי בת גרב: " מעולם לא עשיתי זאת בעבר ועל כן אין לי ספק שזה יצליח"

 

שנה אזרחית טובה!

 

הערות. בדרך כלל אינני מכניסה למאמרים רשימות בבליוגרפיות, אולם עקב העובדה שהמדובר בסיכום שנה אני חורגת ממנהגי. יש מונחים שכדאי להעמיק בהם ועל כן מובאת רשימה בבליוגרפית בלתי אקדמית בעליל, הכוללת המלצות קריאה, שמיעה וצפייה להרחבת אופקים וגם סתם בשביל הכיף:

ברבור שחור https://simania.co.il/bookdetails.php?item_id=689252

חדשנות משבשתhttps://managingbythebook.files.wordpress.com/2018/05/d7a2d799d793d79f-d794d793d797d799d7a4d795d7aa-d7a8d79d-d799d790d795d79cd795d7a1-5-18.pdf

מערבולת ההפרעה כנ"ל

מדע בדיוני וניהול https://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1001344854

מלחמת העולם זי (מלחמת הזומבים) https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%9E%D7%9C%D7%97%D7%9E%D7%AA_%D7%94%D7%A2%D7%95%D7%9C%D7%9D_Z

The big resignation מומלץ לעקוב בפייסבוק אחרי הפוסטים של smadar Tadmor, hadas almog, nirit cohen

חברת "וובוס" ארץ נהדרת  (מומלץ לעקוב אחר כל המערכונים) https://www.mako.co.il/tvbee-tv-news/Article-458ed7365b90d71026.htm

זהו זה המאבק על הטאלנט https://www.youtube.com/watch?v=I2vsNeWNYJA

הטמעת טכנולוגיות https://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1001358568

מיומנויות כוח (לשעבר מיומנויות רכות) https://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1001359484

אנושיות בביזנס- https://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1001329464

 

מכירים עוד חברים או קולגות שייהנו מהמאמר? שתפו אותם:

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp

כבר הצטרפת לניוזלטר שלנו?

קבלו עדכונים על כל התכנים החדשים שעולים כאן + עדכונים על מיטאפים, כנסים והצעות רלוונטיות

אם נהנת מהמאמר הזה, הנה עוד כמה טובים:

כבר הצטרפת לקהילת הפייסבוק שלנו?

עוד דברים שיכולים לעניין אותך