מהו מחשוב ענן וכיצד לגייס מהנדסי ענן?
מאת: ישראל רוזן – בוגר ממר"ם ומוביל ומנהל פיתוח בהייטק ב-30 שנה האחרונות.
מנחה סדנת גיוס טכנולוגי להכרת עולם התוכן לגיוס תפקידים טכנולוגיים מאתגרים
הכניסה של טכנולוגיית הענן לחיינו שינתה מקצה לקצה את הדרך שבה ארגונים מספקים שירותים ללקוחות ולקוחות צורכים שירותים. אם פתחתם היום את שירות המייל הפרטי שלכם, האזנתם למוסיקה בשירות הזרמת המדיה המועדף עליכם, או שמרתם את התמונות שצילמתם מן הטיול האחרון ברשת – קרוב לוודאי שעשיתם שימוש בטכנולוגית ענן.
בשנים האחרונות, השימוש בטכנולוגיית הענן צובר תאוצה גם בקרב גופים עסקיים, ולא מעט ארגונים גדולים מעבירים חלק גדול מפעילות הליבה שלהם, לענן. הסיבות לכך, הן רבות ומגוונות.
אילו יתרונות מספק טכנולוגיית ענן לארגונים ולעסקים?
כאשר גופים עסקיים בוחרים להעביר חלק מן השירותים שלהם לענן, הם למעשה נסמכים על פלטפורמות מוכנות שמספקות חברות הענן הגדולות, כדי להרכיב לעצמן סל שירותים בהתאם לצרכים הדינמיים שלהם.
הנה חלק מן היתרונות שמציעה הטכנולוגיה הזאת לארגונים שונים:
גמישות – השימוש בטכנולוגיית ענן מאפשר לארגונים להחליט באילו היקפים הם נדרשים למשאבים השונים, ולשלם בהתאמה רק על המשאבים אותם הם צורכים בפועל. תארו לכם מצב שבו החברה מבקשת לערוך פיילוט זמני שידרוש משאבי עיבוד וחישוב גדולים מן הרגיל. במקרה כזה, כל שהחברה תצטרך לעשות אם היא בחרה ליישם טכנולוגיית ענן, הוא להגדיר את פרק הזמן ואת המשאבים השונים לה היא נדרשת במהלך הפיילוט. התשלום יתבצע רק על המשאבים שנצרכו בפרק זמן זה בלבד.
מיקוד בפעילות הליבה של החברה – הוצאת פעילות טכנולוגית שגרתית, אשר כוללת התקנה של שירותים ושרתים, החלפת דיסקים, שדרוג רכיבים כמו נתבים או חומות אש, ניהול עולם הכבילה, המיזוג, ניטור הלחות, עיסוק בהיבטים של כיבוי אש בחדרי הרשת ועוד – אפשרה לארגונים למקד את עיקר המשאבים שלהם בפעילות הליבה שבה החברה יודעת לייצר ערך מוסף ללקוחותיה.
חיסכון במשאבים – טכנולוגיית הענן מאפשרת לארגונים להתנהל בדיוק מול היקף המשאבים הנדרשים, ולשלם רק על הצריכה בפועל, מבלי להחזיק אנשים טכנולוגיים באופן קבוע, לשגרות התחזוקה שמתקיימות רק מעת לעת.
מהו פיתוח בענן?
כאשר גופים מעוניינים ליהנות מן היתרונות שמספקת להם טכנולוגיית ענן, ועם זאת להמשיך ולקדם פיתוח עסקי עצמאי בחברה, הם יכולים לנצל את הענן כפלטפורמה, ולקיים שגרות פיתוח על תשתית הענן. חברות שמקיימות תהליך כזה, מיישמות, הלכה למעשה, פיתוח בענן.
במקרה הזה, תפקידה של טכנולוגיית הענן הוא לספק את סביבת הפיתוח, את התשתיות, השרתים, הממשקים, באופן כזה, שלגופי הפיתוח בחברה יהיה קל הרבה יותר לנהל שגרת פיתוח, להגדיר ולהשתמש בסביבות נמוכות כמו פיתוח, בדיקות, סביבות קדם ייצור, ולנהל ממשקים שונים באופן אפקטיבי, יעיל, מדיד ומנוטר הרבה יותר.
כדי לאפשר לחברה מחד לייצא את השירותים שלה לטכנולוגיית ענן, ולהמשיך באופרציית תפעול ופיתוח מאידך, היא חייבת להישען על שירות של Cloud Engineer – מהנדס ענן, שיהיה חלק בלתי נפרד מצוות כוח האדם של החברה.
>>> לסדנת גיוס טכנולוגי הקרובה יש ללחוץ כאן <<<
* את הסדנה ניתן להזמין גם כסדנה פנים ארגונית לאנשי גיוס או לעובדים
מיהם ספקי הענן המרכזיים ?
ישנם מספר רב של ספקי ענן בעולם, כאשר שלושת ספקי הענן המרכזיים הם :
- AWS של חברת אמזון
- Azure של חברת מיקרוסופט
- GCP (Google Cloud Platform) של חברת גוגל.
להלן תרשים של חלוק שוק הענן בין ספקי הענן המרכזיים נכון לסוף רבעון ראשון 2021. ניתן לראות בנקל שאמזון ומיקרוסופט יחדיו שולטים על למעלה מ-50% מהשוק.
כל אחד מספקי הענן מציע אוסף שירותים שונה, ובחירת בספק הענן תלויה בין היתר ביכולות הענן, רמת הפריסה שלה בעולם, התאמת השירותים שהיא מציעה לחברה שלנו ועוד. להלן תרשים המתאר את רשימת השירותים אותה מספקת על אחת משלושת הספקיות הראשיות (נעמיק בתיאור היכולות השונות במאמר אחר בעתיד הקרוב):
אז מיהו Cloud Engineer ומה תפקידו?
בימי הביניים היה נהוג לעשות שימוש במושג "איש אשכולות", כאשר היה צורך בתיאור של אדם עם יכולות ורסטיליות ומגוונות. האמת היא, שבעולם ניהול טכנולוגיית הענן, ההגדרה הזאת לא תהיה מופרכת מאוד.
ארגון שמפתח בענן צריך עובדים שידעו להשתמש בצורה נכונה ויעילה ביכולות וביתרונות הפיתוח בענן. לארגון כזה נדרשים מהנדסי ענן (Cloud Engineer) מקצועיים ועתירי ניסיון וידע, שצריכים לשלב יכולות מגוונות מעולם הפיתוח, התשתיות, התקשורת, והתפעול. מהנדסי ענן ימלאו תפקידים שונים בארגון על פי המשרה הרלוונטית, אם זה בתפקידים, פיתוח, תשתיות, Devops, אבטחה וניהול הענן.
אלו הם חלק מן התפקידים והכישורים הנדרשים ממהנדסי ענן בחברה:
יכולת כתיבה והבנה של קוד – היכולת לכתוב סקריפטים וקוד וכן לדעת לנתח ולהבין קוד כתוב קיים, במגוון רחב של שפות, כמו SQL, Python, XML, Java ו – .Net.
הבנה בעולמות האחסון – היכרות מעמיקה עם עולם האחסון, כולל שגרות של גיבויים, שחזורים, וניהול שוטף של הרשאות גישה, ניטור, ושירותי לוג.
היכרות עם ספקי ענן – מהנדס ענן שתגייסו לחברה אמור יהיה לסייע בבחירה מושכלת של ספק הענן שיתאים לצרכי החברה, להבין היטב את ההבדלים בדרכי הפעולה של כל אחד מן הספקים, ולהמליץ לחברה על שיטות העבודה הנהוגות מול ספקים מסוג אלו.
היכרות עם השימוש בקונטיינרים – קונטיינרים, מבלי להיכנס לעומק, מאפשרים לחברה להעביר פיתוחים בצורה יעילה ומהירה לסביבות השונות וכן להגר עם שירותי הענן שלה מספק אחד לאחר, תוך שמירה על הפונקצינליות הנדרשת. מהנדס ענן אמור לשלוט בטכנולוגיה הזאת ולסייע לחברה במימוש נכון שלה.
כישורי Dev Ops – אם בעבר היה נהוג שאנשי פיתוח עסקו בפיתוח, ואנשי אופרציה עסקו באופרציה, ולכל צד היו היעדים שלו, שלעיתים אף היו מנוגדים אלו לאלו, הרי שבעולם ה – Dev Ops מהנדס ענן צריך שתהיה לו ההבנה והיכולת לפתח ולתפעל את סביבות המחשוב של החברה בו זמנית.
הבנה והיכרות עם עולם אבטחת המידע וניהול הגנת הסייבר – מהנדס ענן צריך להבין היטב את הסיכונים שעולים בעולם אבטחת המידע בהתייחס לטיפול השוטף בתשתיות ובאופרציית הפיתוח.
ניהול APIs ו – Web Services – היכולת של החברה להתממשק מול גופי פיתוח של בתוך החברה, וכן מול חברות אחרות, עשויה להיות מכפיל כוח בכל הקשור להתפתחות העסקית שלה. לכן, חשוב שמהנדס ענן יכיר היטב את עולם ה – APIs והניהול השוטף של Web Services.
עבודה בסביבות לינוקס וסביבות וירטואליות – אחת היכולות המתבקשות ממהנדס ענן שתגייסו לחברה כזו או אחרת תהיה, קרוב לודאי, ניסיון מעשי בעבודה עם סביבות וירטואליזציה, וסביבות מבוססות מערכת ההפעלה לינוקס.
היכרות עם עולמות התקשורת – שליטה בפרוטוקולים של תקשורת, הגדרה, קונפיגורציה, פתרון תקלות ובעיות, וכן תכנון ארכיטקטורה – כל אלו גם צריכים להיות צד חזק של מהנדס ענן פוטנציאלי, אותו תהיו מעוניינים לגייס.
כאמור, מהנדסי ענן עושים תפקידים רבים וניתן למצוא במשרות הדרושים תפקידים רבים העונים להתמחות זאת, ככון :
- ארכיטקט ענן – אחראי לתכנון פתרונות ליישומים בענן
- מהנדס תוכנה בענן – מפתחי תוכנה המותאמת לריצה בענן
- מהנדס Devops בענן – אחראי לבניית תהליכי אוטומציה בענן
- מהנדס תקשורת בענן – אחראי להגדרת התקשרות מ, ואל הענן וניהול הגדרות התקשורת, הקשרים בין השרתים והגישות בינהם בתוך הענן.
- מהנדס אבטחה בענן – אחראי לאבטחת המידע מ ואל הענן וניהול המידע בצורה מאובטחת בתוך הענן לעובדי החבר, הלקוחות, ושאר הצרכנים.
איזה שאלות אפשר לשאול מהנדס ענן במהלך הראיון?
אחרי שהבנו שמהנדס ענן צריך להיות אדם בעל כישורים מעולמות תוכן שונים, נשאלת השאלה: כיצד מאתרים אדם כזה, וכיצד מגייסים אותו לשורות החברה?
תהליך גיוס כזה, של מהנדס ענן, צריך לכלול שני נדבכים חשובים: הראשון הוא מדידה מעשית של היכולת של מהנדס הענן בפועל לתפעל, לפתח, לנטר או לתחזק שירותי ענן. השני הוא ניהול ראיון שיבדוק את רמת הידע של מהנדס הענן גם בצד התיאורטי.
ניהול המבחן המעשי הוא אמנם נדבך חשוב, שיצריך לא מעט השקעה מוקדמת מבחינתכם, תוך בניה של סביבת ניסוי מתאימה, אך לא נכסה אותו במאמר הזה.
ניהול הראיון הפרונטלי, עם זאת, יסייע לכם להכיר באופן איכותי יותר את המועמד שלכם. בהקשר הזה, הנה כמה שאלות מקצועיות אותן תוכלו לשאול מועמדים לתפקיד של מהנדס ענן בחברה:
שאלה ראשונה: מה תהיה התרומה לארגון מהטמעת טכנולוגיית ענן בתהליכים העסקיים שלו?
שאלה שניה: אילו מודלים שונים של שירותי ענן מוצעים לחברות ולארגונים על ידי ספקיות הענן המרכזיות?
שאלה שלישית: כיצד ניתן לאבטח את המידע הנמצא בתנועה במהלך השימוש בטכנולוגיית ענן?
שאלה רביעית: אילו סוגי נתונים משמשים לחישובים בשירותי ענן?
שאלה חמישית: אילו דוגמאות של בסיסי נתונים מבוססים קוד פתוח נמצאים בשימוש תדיר בטכנולוגיית ענן?
לסיכום
מגייסים מהנדסי ענן?
אתם חייבים לקחת בחשבון, כי מדובר בתהליך מורכב ומאתגר, שכן איוש תפקיד כזה כולל לא מעט דרישות ותכונות אופי לא מאוד נפוצות. יחד עם זאת, אם תפעלו באופן סדור ובשיטות פעולה מקובלות – תצליחו לייצר ערך רב לחברה, באמצעות גיוס ההון האנושי שהיא כה זקוקה לו.
>>> לסדנת גיוס טכנולוגי הקרובה יש ללחוץ כאן <<<
* את הסדנה ניתן להזמין גם כסדנה פנים ארגונית לאנשי גיוס או לעובדים
כבר הצטרפת לניוזלטר שלנו?
קבלו עדכונים על כל התכנים החדשים שעולים כאן + עדכונים על מיטאפים, כנסים והצעות רלוונטיות