מדוע חברות כמו אינטל, מייקרוספט, HP ו SAP מגייסות אוטיסטים?
מספר הולך וגדל של ארגונים מבינים את היתרונות בגיוס עובדים על הספקטרום האוטיסטי.
חברות כמו אינטל, מייקרוספט, SAP, HP, ארנסט אנד יאנג, Vodafone ויחידה 9900 בצה"ל הן רק אחדות מהחברות ששמו לעצמן יעד לגייס פלח אוכלוסיה שעד עתה התקשה (ומתקשה) למצוא תעסוקה.
כמובן שהגיוסים הללו לא מגיעים רק מצרכי יצירת שונות ארגונית אלא מגיע מתוך הבנה שישנם תחומים בהם אנשים המאובחנים על הספקטרום האוטיסטי ונמצאים בתפקוד גבוה מביאים יתרונות מיוחדים לתפקיד שקשה למצוא אצל אחרים.
דוגמא מצויינת ראינו לאחרונה באינטל, שבשיתוף עם התוכנית רואים רחוק גייסו מספר עובדים למחלקת ה Defect Metrology בחדר הנקי בקריית גת.
התפקיד של אותם עובדים הוא לזהות פגמים על פרוסות הסיליקון לאורך תהליך הייצור.
מהם היתרונות בגיוס עובדים על הספקטרום האוטיסטי?
על פי מחקרים, 1% מאוכלוסיית העולם נמצאים על הספקטרום האוטיסטי (והמספרים רק גדלים בשנים האחרונות) וכ 80% מהם לא מצליחים למצוא עבודה. גם אותם 20% שכן מוצאים על פי רוב מועסקים בעבודות שהן מתחת ליכולות ולכישורים שלהם.
לעובדים עם אוטיזם יש לעיתים יתרונות רבים עבור מעסיקים – כולל אינטליגנציה גבוהה, תשומת לב קפדנית לפרטים ומחויבות לעבודה אינטנסיבית באיכות גבוהה. מניסיון של חברות רבות, הם גם נאמנים יותר למקום העבודה שגייס אותם ונשארים לאורך זמן בארגון, בהשוואה לעובדים אחרים
חברת SAP היתה בין החברות הראשונות שזיהו את הפוטנציאל ולאחר פיילוט מוצלח בתחומי ה IT במספר מדינות הם שמו לעצמם יעד להגיע למצב שבו 1% מהעובדים שלהם יהיה על הספקטרום. כיום הגיוסים שלהם אינם מתמקדים רק לתחומי ה IT אלא גם לתחומי העיצוב הגרפי, כספים, שיווק ואדמינסטרציה.
כיום ישנן עשרות חברות שהאוכלוסיה הזאת היא חלק מתוכנית הגיוסים שלהם לתפקיד QA, אנליסטים, IT ועוד.
אחד המנהלים בחברת המשכנתאות האמריקאית Freddie Mac מציין שהחברה מבוססת מידע. כמות הנתונים שיש להם והעבודה האנליטית שהם עושים דורשים מיומנויות מאד מיוחדות
הם סיפרו שמצאו שאנשים על הספקטרום מאוד ממוקדים, נוטים ליהנות משימות חוזרות ויש להם יכולת למצוא חוסר התאמות בנתונים מבלי להתאייש מאופי העבודה.
אך החברות העסקיות הן לא היחידות שזיהו את הכישורים המיוחדים שעובדים אלו מביאים.
גם יחידות המודיעין הצבאיות מזהות את היכולות הללו ומגייסות אותם לשירותיהם.
לפני כחודש היתה כתבה ב Harvard Business Review על כך שמשרד ההגנה האוסטרלי מגייס עובדים על הספקטרום האוטיסטי כאנליסטים בתחום הסייבר והם הזכירו בכתבה את יחידה 9900 של צה"ל.
היחידה הישראלית שמתמקדת בנושא הפיענוח החזותי והפיכתו לתובנות מקצועיות החל לפני כ-4 שנים לשלב נערים על הספקטרום האוטיסטי. עקב הצלחתו הרבה הפרוייקט, שמשותף עם הקרייה האקדמית אונו, הורחב ליחידה נוספת האחראית על איסוף מודיעין מתקשורת גלויה וליחידות הטכנולוגיות באמ"ן.
האתגרים בגיוס אנשים על הספקטרום האוטיסטי
גיוס עובדים עם אוטיזם הוא לא תמיד טריוואלי ויוצר אתגר לארגון ודורש מודעות, התאמת תהליכי הגיוס ולעיתים התאמה של סביבת העבודה.
חוסה ולסקו מחברת SAP מספר שהם בנו תוכנית שנועדה להתמודד עם כמה מהמשוכות בתהליך חיפוש העבודה. "זה לא שחסרה להם האינטליגנציה, המיומנויות והמומחיות הטכנית הדרושה כדי לשגשג בתחום ה- IT, זה כי רבים על הספקטרום חסרים את הכישורים החברתיים ואת יכולות התקשורת ואלו קריטיים כדי לעבור את תהליך ראיון"
הראיונות שלהם ב SAP כוללים בין השאר בניית רובוטים מלגו על פי הוראות מאד מפורטות והבנה כיצד נוח להם להתראיין. ולסקו מספר שלעיתים הם מראיינים מועמדים תוך כדי צעידה ולעיתים כחלק מקבוצה – על פי העדפתו של המועד.
הם גם יצרו שיתופי פעולה עם ארגונים שונים התומכים באנשים עם אוטיזם כדי שידרכו את העובדים והמנהלים שלהם מצד אחד ובמקביל יתנו כלים למועמדים בנושאי תקשורת וכישורי חיים.
התוכנית ב SAP שנמשכת מספר שבועות מבוססת על סיפורי מקרה המתמקדים על מיומנויות רכות, תקשורת, עבודת צוות, כללי התנהגות, נימוסים ודרכי התנהלות עם דואר אלקטרוני.
לסיכום – בתקופה של קושי אמיתי בגיוס עובדים, פתיחת ערוץ גיוס חדש שלא שקלנו בעבר יכול לעזור לארגונים למצוא עובדים מצויינים. וכמובן להיות חלק ממאמץ לבנות ארגון וחברה מגוונת יותר שנותנת הזדמנות אמיתית גם לאוכלוסיות מודרות.
סרטון של חברת סאפ על הפרוייקט המרתק והמרגש שלהם
מכירים עוד חברים או קולגות שייהנו מהמאמר? שתפו אותם:
כבר הצטרפת לניוזלטר שלנו?
קבלו עדכונים על כל התכנים החדשים שעולים כאן + עדכונים על מיטאפים, כנסים והצעות רלוונטיות